Sorularla Yirminci Mektup - 18. Bölüm

Mevt, fena, adem ve zeval; tabirleri arasında mâna farklılıkları var mıdır?

"Ezelî olan, elbette ebedîdir. Kadîm olan, elbette bâkidir." Ne mânaya gelmektedir?

Vacibül vücut olmakla, nasıl sermedi olunuyor?

"Evet, bir hayat ki, bütün vücut, bütün envârıyla onun gölgesidir; nasıl adem ona ârız olabilir?" İzah eder misiniz?

"Evet, bir hayat ki, vâcib bir vücut onun lâzımı ve ünvanıdır; elbette adem ve fenâ hiçbir cihetle ona ârız olamaz." İzah eder misiniz?

"Evet, bir hayat ki, bütün hayatlar mütemadiyen onun cilvesiyle zuhura gelir." İzah eder misiniz?

Kâinatın sabit hakikatleri ne manaya gelmektedir? Bu sabit hakikatlerin Cenab-ı Hakk’a istinat etmesini, O’nunla kaim olmasını ve O’na hiçbir cihetle fena ve zevalin arız olmamasını nasıl anlamalıyız?

Hayatın kesrete vahdet vermekle dağılmaktan kurtarmasını ve bunun Allah’ın “Hayat” sıfatının bâki olduğunu göstermesini izah eder misiniz?

Hz.İbrahim'in (as) Nemrut’a karşı imate ve ihya davası ne demektir? Burada cüz’i imate ve ihyadan külli imate ve ihyaya geçmek ne demektir?

"Evet, şu mevcudat, âyinelerdir. Fakat zulmet nura âyine olduğu gibi,.." Zulmetin nura ayine olması ile ilgili bir iki misal verebilir miyiz?

"Evet, zeminin yüzü ve yüzündeki eşcârın kıştaki vaziyet-i fakirâneleri ve baharda şâşaa-pâş olan servet ve gınâları, gayet kat’î bir surette, bir Kadîr-i Mutlak ve Ganiyy-i Ale’l-Itlakın kudret ve rahmetine âyinedarlık eder." İzah eder misiniz?

"Evet, bütün mevcudat, güya lisan-ı hal ile, Veyse’l-Karanî gibi şöyle münâcât ederler, derler ki: Yâ İlâhenâ! Rabbimiz Sensin. Çünkü biz abdiz..." Bu münâcâtı devamıyla birlikte ana hatlarıyla izah eder misiniz?

Açıklayan: Prof. Dr. Alaaddin Başar
Program Adı: Sorularla Mektubat

İndirme Linkleri
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...