"Bazen kati olacak işler için dua edilir: mesela husuf ve küsuf namazındaki dua gibi. Hem bazen hiç olmayacak şeyler için dua edilir." Hiç olmayacak şeyler neler olabilir?
Değerli Kardeşimiz;
Duanın inceliğinde ibadet manası vardır, yoksa bir şeyler almak ve vermek manası hükmetmiyor. İnsanın ihtiyaçları duanın bir vakti ve alametidir. İnsan dua vaktinin geldiğini bu ihtiyaç işaretleri ile anlar, Rabbine niyazda bulunur ve arzusunun yerine gelmesini talep eder.
Bir hakkı varmış gibi tahakkümvari bir halet içine girmek, ibadetin ruhuna ve kulluğa münafidir. İbadet ve duada esas olan; istenilen şeyin elde edilmesi değil, acizliğini ve fakirliğini idrak ederek, mahviyet içinde Rabbine müracaat edip yalvarmak ve rızasını kazanmaktır. Evvela duanın bu sırrının iyi anlaşılması gerekiyor.
İkinci husus ise, duanın imkân dâhilinde olmasıdır. Yani istenilen şeyin mümkün ve kabul edilebilir şartlarda yapılmasıdır. Mesela, evlenmeyen birisinin; "Allah’ım bana çocuk ver." demesi, âdetullah noktasından imkân dâhilinde değildir. Bu duanın kabul edilebilmesi için o şahsın önce evlenmesi gerekir.
Aynı şekilde tarlasına tohum ekmeyen bir çiftçi mahsul almak için ne kadar dua ederse etsin, ders çalışmayan bir talebe imtihanda başarılı olmak için ne kadar niyazda bulunursa bulunsun bir netice alınamaz. Önce sebeplere riayet etmek, üzerine düşeni yapmak gerekir.
Yine birisi; "Allah’ım, bana sonsuz ilim bahşet." diye yalvarsa, bu da imkân dâhilinde olmaz; zira sonsuz ilim sıfatı Allah’a ait bir sıfattır, mahlukata verilmesi mümkün değildir.
"Bazen hiç olmayacak şeyler için dua edilir..." ifadesi, bu gibi imkân dâhilinde olmayan dualara işaret ediyor ki, misallerini çoğaltmak mümkündür.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar