Birinci Zeyl, İkinci Nükte
İçerikler
-
"Hususan dua külliyet kesbederek devam etse; netice vermesi galibdir, belki daimidir." Duanın külliyet kesbetmesi ne demektir?
-
"Başta nev-i beşer ve onun başında alem-i İslam ve onun başında Muhammed-i Arabi'nin (asm) muazzam olan duası, bir sebeb-i hilkat-i alemdir." Efendimizin duası hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Mazhariyet-i esma-i İlahiye isteyecek bilmiş; o gelecek duayı kabul etmiş, kâinatı halk etmiş." ile "Hak ve Hakîm-i Mutlak, o zaif cüz'î iradeyi, irade-i külliyesinin taallukuna bir şart-ı âdi yapmıştır." ifadesini birlikte izah eder misiniz?
-
"Hiç mümkün müdür ki, bin üç yüz elli senede, her vakitte, nev-i beşerden üç yüz milyon, cin ve ins ve melek ve ruhaniyattan had ve hesaba gelmez mübarek zatlar..." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Madem bu kadar külliyet ve vüs'at ve devam kesb edip lisan-ı istidat ve ihtiyac-ı fıtrî derecesine gelmiş. Elbette o zât-ı Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâm, dua neticesi olarak öyle bir makam ve mertebededir ki,.." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Madem o Habibullahtır, bu kadar salavat ve duaya ne ihtiyacı var?" sualini cevabı ile birlikte izah eder misiniz?
-
"Bazen kati olacak işler için dua edilir: mesela husuf ve küsuf namazındaki dua gibi. Hem bazen hiç olmayacak şeyler için dua edilir." Hiç olmayacak şeyler neler olabilir?
-
"Dua bir ibadettir. Abd, kendi aczini ve fakrını dua ile ilan eder. Zahirî maksatlar ise, o duanın ve o ibadet-i duaiyenin vakitleridir; hakiki faideleri değil..." Bu cümleleri izah eder misiniz?