Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin pozitif bilimler olan hümanistlik anlayışı hakkındaki görüşleri nelerdir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üstad Hazretlerinin temel yaklaşımı, iyisini almak kötüsünü terk etmek şeklindedir. Yani bir düşünceye bir ekole toptancı yaklaşmaz, iyi tarafını kabul eder kötü tarafını reddeder.

Risale-i Nur'da hümanizm hakkında özel bir değerlendirme geçmez. Lakin hümanizmin savunduğu değerler genel bir şekilde tadil edilir.

Mesela Risale-i Nur, Allah merkezli hayat anlayışına bedel insan merkezli hayat anlayışını kabul eden hümanizmin bu fikrini kısmen reddeder kısmen de tadil eder. Hümanizmde Allah merkezcillik geri plana atılır ve bir anlamda reddedilir, insan merkezcilik esas alınır.

Hümanizm vahye bedel aklı esas almaktadır ki, Risale-i Nurlar bu tezi de kabul etmez. Yanlış anlaşılmasın Bediüzzaman aklı değil akılcılığı (akıl mutlak bilgi kaynağıdır düşüncesi) reddeder.

Hümanizm, doğaüstü güçlerin varlığıyla ilgilenmeyen bir fikrin mahsulüdür. Seküler bir hayat duruşu ilkesi ve her otorite karşısında insanı özgürleştirme çabası hümanizmin hedefidir. Oysa insanın vazifesi Allah’a kul olmak ve oun emir ve yasaklarına itaat etmektir. Oysa insan Allah’a karşı değil, mahlukata karşı özgür olmalıdır.

Risale-i Nur Allah ve ahireti esas alan dini değerleri savunur ve ona göre hayata bakar. Hümanizm ise beşerin ihtiyaçlarını ve arzularını esas tutup, bu noktayı halletmeyi hedefleyen batıl bir ekoldür. İçinde elbette doğru noktalar ve İslam'a uygun hususlar vardır. İnsanın hür olup, köleleştirilmesinin doğru olmadığı ve her insanın hakk-ı hayatı olduğu gibi. Fakat "Derman hadden geçerse, dert getirir." kaidesiyle, bu fikirler Allah'a karşı da hürriyeti savunmaya kadar götürüldüğü için yanlış bir hâl alır.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Sosyal Adalet, İnsan Hakları ve Bediüzzaman

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 268
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...