"Risale-i Nur’u senadan maksadım, Kur’ân’ın hakikatlerini ve imanın rükünlerini teyit ve ispat ve neşirdir." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Ben kasemle temin ederim ki, Risale-i Nur’u senâdan maksadım, Kur’ânın hakikatlerini ve imanın rükünlerini teyid ve ispat ve neşirdir. Hâlık-ı Rahîmime yüz binler şükrolsun ki, kendimi kendime beğendirmemiş. Nefsimin ayıplarını ve kusurlarını bana göstermiş. Ve o nefs-i emmâreyi başkalara beğendirmek arzusu kalmamış." (Emirdağ Lâhikası-I, 37.Mektup)
Bazı art niyetli insanlar; Üstad'ın Risale-i Nur'u methetmesini zımnî olarak kendini övmek ve kendini sena etmek şeklinde anlıyorlar. Halbuki Üstadımızın tek derdi ve gayesi, insanların imanının kurtulmasına çalışmak ve onların iman hakikatlerine teveccüh etmesini temin etmektir.
Bu zamanda imanın kurtulmasının en kuvvetli ve en tesirli vesilesi Risale-i Nur olduğu için, Üstadımız canhıraş bir şekilde insanları Risale-i Nur'a davet ediyor ve onların Risale-i Nurlar ile imanlarının kurtulmasını temenni ediyor. Bu temenni ve davette asla şahsî bir gurur ve nefsanî bir şöhret arayışı bulunmuyor.
Aslında Risale-i Nur'un sena edilmesi arkasında Kur’an’ın sena edilmesi bulunuyor; çünkü Risale-i Nur aynasına bakan kişi, içinde Kur’an'dan başka bir şey bulamaz ve bulamıyorlar.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü