Birinci Söz'de "Bismillah her hayrın başıdır." deniliyor. Bazen besmeleyle başladığımız işlerden hayır görmediğimiz de oluyor; bunu nasıl yorumlarsınız?

Birinci Söz'de "Bismillah her hayrın başıdır." deniliyor. Bazen besmeleyle başladığımız işlerden hayır görmediğimiz de oluyor; bunu nasıl yorumlarsınız?
Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Birinci Söz'de, “Bismillah her hayrın başıdır.” denilmekle, daima hayırlı işler yapmamız ve bu işlere de besmele ile başlamamız tavsiye edilmektedir. Zira şerli bir iş için besmele çekilmez. Nitekim hırsızlığa, yalana, gıybete besmele ile başlamak ayrı bir günahtır.

İşine besmele ile başlayan kişi hayırlı bir yoldadır ve meşrû dairede yaptığı işler, Dördüncü Söz'de ifade edildiği gibi, “Güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır.” Bu başlı başına bir kazançtır ve hayırdır.

Sizin sorunuz, yapılan işin dünyada vereceği fayda ile ilgilidir. Bunun hakkımızda hayırlı olup olmayacağını bilemeyiz. Ama besmele çekmemizin ve besmeleyle başlanabilecek hayırlı işler yapmamızın hakkımızda hayırlı olacağı kesindir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 43.408
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

her çocuk
yarısını ezberledim birinci sözün
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
berk429305
Allah razı olsun...
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
higuney
Evet bize düşen Besmele ile başlamak hayırlısını ancajAllah cc bilir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
fakirullah
Kardeşim bir işe Besmeleyle başlamak demek, "o işin ancak Allah'ın kudretiyle yapılabileceğini idrak edip, O'nun rahmetinden meded istediğimizi ilan etmek" demektir. Bütün teveccühümüz Rahman ve Rahim esmalarını bize şefaatçi eden Allah'adır. Allah o Zattır ki kainatta her şey var olmak için O'na muhtaçtır. Bizim işimiz de, biz de, her şey de. Biz işe Besmelenin bu manasıyla yani tevhid-i hakiki ile başladıktan sonra neticesi yine Allah'ın hikmet ve rahmetinin iktizası ne ise ona göre şekillenir. Bu zahiren başarısızlık, aksaklık, yanlışlık olabilir. Mühim olan ve bizim için "hayr" olan tarafı o işi ancak Allah'a dayanarak yapabildiğimizi fark edip Allah'la olan irtibatımızı artırmamız ve Allah'ı o işe tecelli eden hususi ünvanıyla bize tanımamızdır. Besmele o cüzi işimizden taa kainatın en nihayetine kadar her şeyin Allah'ın taht-ı tasarrufunda olduğunu ilan eder, bu şuurla söylersek işe hakikaten Besmeleyle başlamış oluruz. O işi yaparken Allah’ın vahdetine, kudretine, ilmine olan imanımız artar; yakinimiz, marifetimiz artar inşallah.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
bakiduman
Bir işe başlarken,o iş müsbet gibi gözükse bile,hakkımızda hayırlı olup olmamasını bilemeyiz.Ayetin de ifade ettiği gibi;bize göre şer gözüken şeylerde hayır olabilir veya şer gibi görünen şeylerde bir hayır olabilir.Diyelim arabamıza binerken besmele çektik sonra arabamız yolda arıza yaptı.Şimdi arabamızın bozulması hayır mı şer mi?Biz bunu bilemeyiz. Ama bildiğimiz şey şu;Bemelenin tevekkülle,teslimle bir bağlantısı var.Yaptığımız her işte,daha o işe başlarken,Allaha teslim olarak o işin yükünü sırtımızdan atarak kaderin gemisine bırakıyoruz.Böylece hadiselerin dağlarvari emvacı içinde boğulmaktan da kurtuluyoruz.Yoksa tüh arabanın tamda bozulacağı tuttu,bula bula beni mi buldun gibi sızlanmalardan,kadere haksız itirazlardan insan hayatı boyunca kurtulamazdı. Evet besmelede bir kuvvet var.Bir askerin orduya intisabı gibi insan da besmele ile Cenab-ı Hakka dayanıyor.Ama sadece kudretine değil aynı zamanda nihayetsiz hikmetine de intisap etmiş oluyor..
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
oğuzhangözüpek
Bismillah her hayrın başıdır, deniyor-her işin başıdır denmiyor.DİKKAT.Ayrıca hayır murad ettiğimiz işleri ALLAH CC rızası için yaptığımızdan zaten Besmele ile başlarız.Ancak yaratılış gereği günlük işleri yaparken de Besmele ile başlamak niyetimizin halis olduğunu,hem iş boyunca ALLAH ın müsaadesine,muhafazasına ve yardımına müracaat ettiğimizi alenen izhar etme açısından ,o işi bir nevi ibadete de çevirmiş oluruz.Ayrıca Besmele ile başladığımız her işte görünüşte muvaffak olunsaydı sırrı teklif ortadan kalkar imtahan bozulurdu.Hem Besmele ile başladığımız işin olumlu sonuçlanmaması kavli ve fiili duayı yaptığımız halde Rabbimizin duaya icabet ettiği ancak bizim istediğimizi vermenin bizim için hayırlı olmayacağı şeklinde de yorumlanmalı.Kısacası Müslümanın her işi aslında hayırdır.Çalışır,helal rızk için.Evlenir,nefsin fenalıklarından kendisini ve çevresini korumak için,İyiliği emreder,kötülüğü yasaklar Başta Allah Rızası olmak üzere çevresi için.israftan sakınır öncelikle verilen nimete şükür için v.b. Aslında Rabbimiz Rahmet Hazinelerini açan binlerce anahtarı bize vermiş,göstermiş de biz farkında değiliz gibi.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
drerkan
Savaş, hoşunuza gitmediği halde size farz kılındı. İhtimal ki hoşlanmadığınız şey sizin iyiliğinizedir ve ihtimal ki sevdiğiniz bir şey sizin kötülüğünüzedir. Siz bilmezsiniz, Allah bilir. 2/BAKARA-216
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...