Alaaddin BAŞAR (Prof. Dr.)

1947 yılında Erzurum’da doğdu. İlk, orta ve yüksek tahsilini aynı ilde tamamladı.

1969 yılında İşletme Fakültesinden mezun oldu.

1970 yılında asistan, 1974’de doktor, 1978’de doçent, 1988’de profesör oldu. Aynı fakülteden 2011 yılında emekli oldu.

Sitelerimizde binlerce soru-cevap, makale ve video içeriği bulunan kıymetli ağabeyimiz; tüm mesaisini iman ve Kur’an hizmeti ile geçirerek, bu sahada eserler telif ederek, ilmi çalışmalar yaparak 07.02.2023'te ruhunu Rahman'a teslim eyledi, Allah rahmet eylesin, mekanı cennet makamı âli olsun, amin...

Sitedeki Yazıları

  1. Asrımızda İslamî eserler içerisinde en çok okunan kitapların "Risale-i Nur Külliyatı" olması konusunda ne dersiniz?

  2. Nur talebeleri niçin cemiyet ve siyasî teşekküllerden uzak duruyorlar?

  3. "Nur talebeleri İnşaallah imansız kabre girmezler ve ehl-i saadet olurlar." müjdesini açıklar mısınız? Bazılarınca biraz iddialı bir ifade olarak değerlendiriliyor.

  4. Bazı kimseler "Niçin Risale-i Nurları çok okuyorsunuz da başka kitapları okumuyorsunuz? Hadis, meal okumayacak mıyız?" diyorlar. Bu düşünceyi nasıl değerlendirirsiniz?

  5. Üstad'ın kendi telif ettiği eserlerini müteaddit defa okuduğunu söylemesini nasıl anlayacağız?

  6. Risale-i Nur Külliyatı'nı okuyup istifade edenlerin, değişik tarzlarda hizmet ifa etmeleri nedendir? Bu bir ihtilaf değil midir?

  7. Nur talebeleri; cesaretin ve şecaatin, menbaı ve kaynağı olan iman hakikatlerini okuyup öğrendikleri hâlde, pasif gibi görünüyorlar. Bunu nasıl yorumlarsınız?

  8. Kıyamete kadar Nur talebelerinin hizmeti böyle mi devam edecek? Duruma göre tarz değişikliği olmayacak mıdır?

  9. Nur cemaati şahs-ı manevi merkezli, lider ihtiyacı olmayan bir cemaattir. Bediüzzaman Hazretleri de kendisinden sonra kimseyi halife yahut vekil bırakmamıştır. Bu tarz ise mazinin geleneksel hizmet biçimine uymuyor. Bunun sebeplerini izah eder misiniz?

  10. Risalelerdeki ilmî ifadelerin kaynağı nedir; ilhamla mı yazılmış, o zamanki bilim kitaplarından mı okunmuş? Bu tarzdaki ilmî tespitleri mutlak doğru mu kabul etmeliyiz?

  11. Risale-i Nur'un olmadığı zamanlarda ve asırlarda, o zamanın insanları bu hakikatlerden mahrum mu kalmışlardır?

  12. Risale-i Nur Külliyatı, bildiğimiz normal tefsirlere benzemiyor; nasıl bir tefsir olduğunu açıklar mısınız?

  13. Üstad'ın üç aylık bir tahsille böyle muhteşem bir külliyat yazması normal mi? "Yazdırıldı, ihtar edildi" gibi ifadelerle değerlendirir misiniz?

  14. Mi’rac hakikatinin iman esaslarında makamı ve yeri nedir?

  15. "Sidretü’l-müntehâ" ve "kâbe kavseyn" ne demektir?

  16. Mi’racın kelime ve ıstilahî manası nedir; özet bir bilgi alabilir miyiz?

  17. "Yetmiş bin perde tabir olunan berzah-ı esma ve tecelli-i sıfat ve ef’âl ve tabakat-ı mevcudatın arkasına kadar kat’-ı meratip edecektir. İşte mi’rac budur..." İzah eder misiniz?

  18. "Ayine-i kalbe uzanan bir nisbet-i Rabbâniye ile bir tezahürdür... Galip esma ve sıfatın zılalinde giden velayetlerin derecatı bu kısımdan ileri gelir." İzah eder misiniz?

  19. "İ’lem eyyühe’l-aziz! İnsan, seyyiatıyla Allah’a zarar vermiş olmuyor. Ancak nefsine zarar eder..." Devamıyla izah eder misiniz?

  20. "Güzel değil batmakla gaib olan bir mahbub. Çünkü zevale mahkûm, hakikî güzel olamaz. Aşk-ı Ebedî için yaratılan ve âyine-i Sâmed olan kalp ile sevilmez ve sevilmemeli." İzah eder misiniz?

  21. "Amellerin hayatı niyet iledir. Onun gibi, niyet bir cihetle fıtrî ahvalin ölümüdür. Meselâ, tevâzua niyet onu ifsad eder; tekebbüre niyet onu izâle eder..." İzah eder misiniz?

  22. "Şu ise: وَسِعَتْ رَحْمَتِى كُلَّ شَيْءٍ rahmetinin vüs'at-i şümûlüne zâhiren muvafık düşmüyor." Bazı kitaplarda رَحْمَتِى cümlenin başında zikredilmektedir, ne dersiniz?

  23. "Muhyiddin-i Arabî gibi zatlar ki, istediği vakit ervah ile görüşen bir kısım ehl-i velayet misillü,.." Muhyiddin-i Arabî gibi zevatın ruhlarla irtibatı hakkında bilgi verir misiniz?

  24. "Dünya bir kitab-ı Samedanidir. Huruf ve kelimatı nefislerine değil, belki başkasının zat ve sıfat ve esmasına delalet ediyorlar. Öyle ise manasını bil, al; nukuşunu bırak, git." İzah eder misiniz?

  25. "Bu kadar elîm firak ve ayrılıklara mâruz kalmakla çektiğin elemlerin sebebi ve kabahati sendedir. Çünkü o muhabbetleri gayr yerinde sarf ediyorsun..." İzah eder misiniz?

  26. "Cenab-ı Hak tarafından adem ve esir ve sema perdelerini açıp, Güneş gibi dünyayı ışıklandıran pırlanta-misal bir lambayı, hazine-i rahmetinden çıkarıp dünyaya gösterdi." Cümlesinde, "adem, esir ve sema perdelerinin açılmasını" nasıl anlamalıyız?

  27. "Nebatatın ve eşcarın gösterdiği şekil ve suret lisanıyla, gayet fasih bir surette, analarının ve asıllarının a’malini zikrettiği gibi dal, budak, yaprak, çiçek ve meyveleriyle, sahife-i a’malini neşreder." İzah eder misiniz?

  28. "Amelleri tarih-i hayatlarıyla beraber umum çekirdeklerde ve tohumcuklarda yazılıp, başka bir baharda, başka bir zeminde çıkar." İzah eder misiniz?

  29. "İnsanın haşirde bütün amalinin bir sahife içinde yazılı olarak neşredilmesi" meselesini biraz daha anlaşılacak şekilde açar mısınız? Bu yazılı olan şekil, bizim bildiğimiz yazı veya şekil ile bir münasebeti var mıdır?

  30. "Bu çürümüş kemikleri kim diriltecek." ayetiyle, muhatabın İlahi kudrete karşı taciz ile meydan okuduğu ifade ediliyor. Bu ince mana nasıl ve nereden çıkartılabiliyor?

  31. "Koca ağacı idare eden, o ağacın meyvesine ehemmiyet vermeyip başkasına mal eder mi? " cümlesinde geçen "ehemmiyet vermeyip başkasına mal etmek" ne demektir?

  32. Ayette “O Allah size yeşil ağaçtan ateş yapmış.” buyuruluyor. Yeşil ağaçtan ateş çıkmasının, haşrin ispatına delil olmasını nasıl anlamalıyız?

  33. "Zâhirî ve batınî bütün duyguların ayrı ayrı âlemlere her biri birer anahtar olmaları" ne demektir?

  34. "Hakikî zevk ve elemsiz lezzet ve kedersiz sevinç ve hayattaki saadet yalnız imandadır ve iman hakikatleri dairesinde bulunur." İzah eder misiniz?

  35. "Tevekkül" ne demektir?

  36. "Hayatın lezzetini ve zevkini isterseniz, hayatınızı imân ile hayatlandırınız ve ferâizle zînetlendiriniz ve günahlardan çekinmekle muhâfaza ediniz." İzah eder misiniz?

  37. "Hamd" ve "Şükür" aynı mıdır?

  38. "Müminler ibadetlerinde, dualarında birbirine dayanarak cemaatle kıldıkları namaz ve sair ibadetlerinde büyük bir sır vardır ki; her bir fert..." İzah eder misiniz?

  39. "İnsanın vücudu, bedeni, emval-i miriyeden bir neferin elinde bulunan bir hayvan gibidir. O nefer, o hayvanı beslemeye ve hizmetine mükellef olduğu gibi, insan da o vücudu beslemeye mükelleftir." İzah eder misiniz?

  40. "Senin hayatının gayeleri, icmâlen, bunlar gibi emirlerdir. Şimdi kendi hayatının mahiyetine bak ki,.." İzah eder misiniz?

  41. "Sath-ı âlemde kurulan şu sergi-yi İlahîde teşhir edilen tezyinata, kemalâta, güzel manzaralara ve rububiyetin haşmetiyle uluhiyetin azametine bir müşahid,.." İzah eder misiniz?

  42. "Ubûdiyette ancak teslimiyet vardır. Tecrübe, imtihan yoktur. Çünkü seyyid, efendi abdini, hizmetkârını tecrübe ve imtihan edebilir..." İzah eder misiniz?

  43. "Zat", "şuunat", "sıfat", "esma" ve "efal-i ilahiye" hakkında biraz bilgi verir misiniz?

  44. "Temsilden temessül bahsine geçmek" ne demektir? Ayrıca, temessülün çok envaından, burada ihtiyaca binaen üç tanesi zikredilmiş. Temessülün diğer nevilerinden maksat nedir?

  45. "Müvazene sırrına binâen, hassas bir terazinin iki kefesinde iki ceviz veyahut iki güneş bulunsa; hangi kefesine bir şey ilâve edilirse, o aşağı iner; ötekisi havaya kalkar." İzah eder misiniz?

  46. "İnsanın akıl ve fikir meydanı öyle bir vüs'attedir ki, ihâtası mümkün değildir ve o kadar dardır ki, iğneye mahal olamaz. Evet, bâzen zerre içinde dönüyor,.." İzah eder misiniz?

  47. Sebeplerin perde olup işi kudret-i Samedaniyenin icra etmesini ve her işin bir mülk bir de melekût cihetinin olduğunu; aynanın parlak ve mülevven yüzleri ile birlikte izah eder misiniz?

  48. "Yetmiş Bin Perde" ne demektir?

  49. "Vesvese" ne demektir?

  50. "Varlık" ve "Yokluk" nedir?

Yükleniyor...