"Çok kararan gecelerin sabahları pek yakın olur." İzah eder misiniz, bu ifade Üstad Bediüzzaman'a mı aittir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu ifade, kâinatta geçerli olan bir kanunun seslendirilmesidir. Halk arasında zamanla içtimai hayata tatbik edilmiştir. Yani bir sünnetullah kanunu, içtimai hayata yansıtılmıştır.

Gece karanlık demektir. Ama karanlığın en zifiri olduğu zaman dilimi, güneş doğmadan önceki zaman dilimidir. Bu tespitten yola çıkılarak; karanlığın şiddetlenmesi güneşin habercisidir, denilmiştir. İşte bu fizik kanunu içtimai hayata tatbik edilince, "manevî karanlığın şiddetlenmesi, manevî güneşin doğumunu haber verir" neticesine ulaşılmış. Külliyatta Ali Ulvi Kurucu ve Cevdet Sezer tarafından dillendirilen bu ifade iki yerde geçiyor; zamanla halk arasında bir darb-ı mesel olmuştur.

"Evet, bakınız, zaman hatt-ı müstakim üzerine hareket etmiyor ki, mebde ve müntehâsı birbirinden uzaklaşsın. Belki küre-i arzın hareketi gibi bir daire içinde dönüyor. Bazan terakki içinde yaz ve bahar mevsimi gösterir. Bazan tedennî içinde kış ve fırtına mevsimini gösterir. Her kıştan sonra bir bahar, her geceden sonra bir sabah olduğu gibi, nev-i beşerin dahi bir sabahı, bir baharı olacak inşaallah. Hakikat-i İslâmiyenin güneşiyle, sulh-u umumî dairesinde hakikî medeniyeti görmeyi rahmet-i İlâhiyeden bekleyebilirsiniz..."(1)

(1) bk. Hutbe-i Şamiye.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 7.154
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...