"Nev-i beşer bütün bütün aklını kaybetmezse, maddî veya mânevî bir kıyamet başlarında kopmazsa..." Manevî kıyamet, ne demek; manevî âlemde de mi kıyametler oluyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Maddî ve mânevî bir kıyamet başlarında kopmazsa, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İngiltere’nin Kur’ân’ın kabulüne çalışan meşhur hatipleri ve din-i hakkı arayan Amerika’nın çok ehemmiyetli dinî cemiyeti gibi, rû-yi zeminin kıt’aları ve hükûmetleri, Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyânı arayacaklar ve hakikatlerini anladıktan sonra bütün ruh u canlarıyla sarılacaklar."(1)

Bahis mevzuu olan cümleye, yukarıda yer alan alakalı paragrafın bütünlüğü içinde bakacak olursak, şu tahlili yapmak mümkündür:

Burada üç ihtimal vardır. Biri maddî bir kıyametin kopmasıdır. Maddî bir kıyamet kopması halinde diğer iki ihtimal netice itibariyle ortadan kalkar. Şayet kıyamet kopmazsa diğer iki ihtimalden biri tahakkuk edecektir. Bu iki ihtimalden birincisi Din-i hakkın hâkim olmasıdır. İkincisi ise dinsizliğin hâkim olmasıdır.

İşte dinsizliğin hâkim olması ihtimalini Üstadımız; "manevî kıyametin kopması" olarak ifade etmiştir.

(1) bk. Emirdağ Lahikası-I, 191. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ihlasnur
yarab bizleri imanı kamil ve ihlas-ı tammeye mazhar eyle,insi ve cinni şerirlerin şerlerinden emin kıl,din-i hakkın yeryüzünde hakim-i mutlak olduğu günleri göster,gecelerimiz çok karardı çok karararn gecelerin sabahları yakın olurmuş bize fecr-i sadıkı göster fecr-i sadıkta bizleri hak ve hakikattan ayırma!
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
saidcemal
ÜSTAD (RA)HAZRETLERİ KENDİ HAKKINDA MANEVİ ÖLÜMDEN BAHSETTİĞİ KISIM ŞU ŞEKİLDEDİR ; Evet, 'deki iki tenvin, nun'durlar; 1334 eder ki, o aynı zamanda (Arabî tarihle) Said, umumî harpte, maddî ve dehşetli bir mevtten dahi harika bir tarzda kurtulması ve felsefe ve gafletten gelen mânevî ve şiddetli bir ölümden necat bulması ve Kur'ân'ın âb-ı hayatıyla taze bir hayata girmesi tarihidir. Bu tevafuk-u mânevî ve muvafakat-ı cifrîye delâlet derecesinde bir işarettir. DÜNAYNIN DA ÖLÜMÜ KIYAMET İLE OLDUĞUNA GÖRE MANEVİ KIYAMETTE FELSEFE VE GAFLETİN DÜNYAYI KAPLAMASI DEMEKTİR.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...