"Eğer istikamet dairesinde gitse, gençlik gayet şirin ve güzel bir nimet-i İlâhiye ve tatlı ve kuvvetli bir vasıta-i hayrat..." Bu cümleyi devamıyla birlikte izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
İbadetlerin en güzel ve en sağlam yapılacağı dönem, gençlik dönemidir. İhtiyarlıkta insanın kuvvet ve takati zayıfladığı için, ibadetlerin hakkını tam veremez. Ama gençlikte insan enerjik ve kuvvetli olduğu için, ibadetleri daha bir kolay ve daha bir güzel yapar.
Mesela, namazı çevik ve tadil-i erkanına uygun bir şekilde kılar, sıhhati yerinde olduğu için orucu daha güzel tutar. Ama yaşlılıkta bel büküldüğü, takat kalmadığı için namazın rükünlerini yarım yamalak yapar, oruçta zorlanır, kimi zaman da hiç tutamayıp fidye vermek zorunda kalır. Dini hizmetlere bir küheylan gibi koşturmanın en önemli bir dönemidir gençlik.
İşte gençliğin tatlı ve kuvvetli bir vasıtayı hayrat olması, ibadetlere güç ve takatin en dorukta bir dönem olmasına işaret içindir. Sadece namaz ve oruç için değil, diğer bütün ibadetlerde de gençlik ihtiyarlığa nispetle daha güzel ve daha avantajlı bir çağdır. İnsan cenneti de cehennemi de gençlik döneminde kazanır.
Gençlik zinde ve enerjik bir dönem olduğu için, günahlara da müsait bir dönemdir. Bu sebeple cehennem amellerinin büyük bir kısmı, yani günahlar bu dönemde işlenir. Hapishane, hastane, meyhane gibi yerlerdeki adamlara sorulsa buraya neden düştün diye, hepsi gençliğin taşkınlıkları yüzünden diyeceklerdir. Demek gençlik hayırlı işleri yapmakta kuvvetli bir vasıta olduğu gibi, aynı zamanda şerli işleri yapmakta da kuvvetli bir vasıtadır.
Fakat günahlardan kaçınmak vacip olduğu, vacip de çok sünnetlere mukabil geldiği için, gençlikte kaçındığımız günahların bize kazandırdığı sevapların da daha yüksek olduğunu düşündüğümüzde, bu açıdan da önemli bir hayrat vesilesi olduğu anlaşılacaktır. Bu yüzden hayatımızın en önemli dönemi gençlik dönemidir. Zira cennet de cehennem de bu dönemde kazanılıyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü