Hizmet metotlarının bazı kısımları; Kur'an ve Sünnete aykırı, haramı helal kılıp, istişareden böyle karar çıkmışsa; ona uymak yanlış olmaz mı? Ağabeyler en doğrusunu mu bilir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İslam’ın muhkem mevzuları, yani emir ve yasakları istişarenin konusu olamaz ki, onun üstünde bir karar alınsın ve uygulansın. Böyle hareket etmek; bırak hata ve yanlışı, imanı tehlikeye atıp insanı imandan eder. Faraza meşveret heyetinde İslam’ın bir hükmü kaldırılsa ya da yeni bir hüküm ihdas edilse, o meşveretin kararına katılan herkes küfre girmiş olur. Allah ve Resulünün (asm) koymuş olduğu bir hükmü ancak Allah ve Resulü (asv) kaldırabilir, yine yeni bir hükmü ancak Allah ve Resulü (asm) ihdas edebilir, bu yol da İslam dininin kemale erdirilmesi ile kapandığına göre bu yolda hareket etmek küfür olur.

Meşveretin konusu; Kur’an ve iman hizmetinin en güzel şekilde nasıl yapılacağına dairdir. Yani İman ve Kur’an hizmetinde zamanın şartlarına uygun olarak nasıl taktik ve metotlar takip edilebilir üzerinde düşünmektir. Yoksa dinin emir ve yasakları üstünde düşünmek değildir. Şayet meşverette haram ve helal olan hükümler tartışmaya açılıyor ise; bu cehaletin derinliğini gösterir.

Meşveret ortak akıldır. Her insan bu akıl içinde bir hisse sahibidir. Meşveretin gayesi, bir akıl ile değil, yüz akıl düşünmektir. Şayet meşveret belli başlı insanların üzerine havale ediliyor, onların her fikri tartışmasız kabul ediliyor ise, bunun hiç bir manası ve faydası olmaz. “Ağabeyler her şeyi bilir” düşüncesi; cehaletin ve taassubun bir neticesidir. Meşverette en aykırı fikirler bile tartışılabilmelidir. Maksat; hakkın ve doğrunun tespit edilmesi olduğu için, herkes fikrini beyan ederek katkıda bulunmalıdır. Bazen olur ki en ummadık insan, hakkın bulunmasında yardımcı olur. Bazen de en tecrübeli ağabey, yanılıp yanlış fikri savunabilir. Meşveret; işte bu fikirler içinde en doğrusu ve en güzelini bulma vesilesidir.

Yalnız şurası unutulmamalı ki; meşverette her şey tartışıldıktan sonra alınan karar yanlış da olsa ona uyulması şarttır. Tabi bu karar dinin emir ve yasakları konusundan değil, hizmete dair meselelerde böyledir. Nitekim Peygamber Efendimiz (asv) Uhud savaşında meşveretin yanlış kararına uymuştur.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 4.562
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...