İlköğretim çağındaki çocuklara, hizmeti nasıl sevdirebiliriz? Çocuklara yönelik neler yapılabilir, hangi kısımlar okunabilir?
Değerli Kardeşimiz;
Bu hususta tam yardımcı olmak için, muhatap olunan aile ve çocukların durumunu, fikirlerini ve çocuklarla ilgili bazı şeylere sahip olmamız icap etmektedir. Zira her yerin ve her ailenin kendine mahsus fikirleri ve şartları vardır. Hizmet edenlerin bunları dikkate almaları elzemdir. Ancak biz yine de bazı temel prensiplerden bahis ile birkaç hususa değinelim.
- Bunlardan en mühim olanı ve çocukların istikbalini ilgilendiren husus şudur: Risaleleri çocukların seviyesine indirmeye çalışmak ve sıkmadan, sevdirerek anlatmaktır. Risalelerden sıkılan çocukların, ilerideki yaşlarda risalelere karşı soğuk davrandıkları ve kolay kolay okumaya yanaşmadıkları tespit edilmiştir. Dersleri daha çok küçük risalelerde olduğu gibi, hikâyeler suretinde takdim etmek ve onları da konuşturarak yapmak daha faydalı olacaktır.
- Diğer taraftan hizmetimizin devamı için, ailelerin de ilgi ve itibarını kazanmak için müşahhas ve tatbik edilebilir bazı güzel davranışları ve alışkanlıkları çocuklara kazandırmak icab etmektedir. Zira aileler çocuklarında gözle görünür bazı değişikliklerin olmasını beklerler. Anne babanın çocuklarına, "Oğlum/kızım sen bugün ne öğrendin?" diye sordukları zaman, onlardan duyacakları güzel şeyle olmalı. Meselâ; kısa surelerin ezberletilmesi, namazın nasıl kılıcacağının ve yemek adabının öğretilmesi olabilir.
- Çocukları fazla tutmamalı, hedeflenen ve belirlenen program biter bitmez evlerine gönderilmelidir. İşi tadında bırakmak, onların sevgisini kazanmak için bu çok mühimdir. Çocuklar uzun kaldıkları zaman, bazı yanlış hareketlerde bulunabilirler. Bu da sizin onlara karşı davranışınızı değiştirir, onların ve hizmetten nefret etmelerine sebep olabilir.
Ayrıca çocuklarla ilgilenirken dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde sıralamaya çalışalım:
1. İlköğretim yaşlarında Nurların sevdirilmesi, iman fedailerinin örnek hayatlarına özendirme, hizmetinin ulviyetinin kalplerde yerleştirilmesi daha faydalı olur.
2. Nazik ve latif ruhları ağır ve ciddi şeylere dayanamayacağından dolayı sevince, şevke ve zevke medar şeyler daha faydalı olur.
3. Çok mühim mevzular misalllerle açıklanmalı, seviyelerine uygun şekilde anlatılmalıdır.
4. Hakikatleri, ülfet ettikleri anne, baba ve akrabalarının dışındaki kimselerden dinlemeleri daha faydalıdır.
5. Eğitimi verecek şahsın pedagojik formasyonunun olması mühimdir.
6. Çok yükleme yapmadan, tenezzüh ve oyun ağırlıklı olarak konular serpiştirilmelidir.
7. Hikâye, çizgili roman ve görsel olarak faydalı şeyler ön plana alınmalı.
8. Risaleler en yüksek seviyede marifet dersi olduğundan, ehliyetli biri tarafından onların seviyelerine göre günde, azami bir saatlik program düzenlenebilir. Fazlası ülfet ve alışkanlık meydana getireceğinden, ileride hizmete ve Risalelere karşı ciddi bir soğukluk meydana getirebilir.
9. Çocukların arzu ve hayal güçleri, diğer kabiliyetlerine göre daha ön planda olduğundan, o duygularını tatmin edecek konular anlatılmalı, programlar uygulanmalıdır.
10. Mümkünse çevre faktörü göz önüne alınarak ferah ve nezih yerler seçilmeli, kapalı yerlerde fazla tutulmamalı, çocukların program yapacağı mekânlara oynayacakları oyun parkları ihdas edilmelidir.
Sözler kitabının ilk dokuz sözü ile Şualar adlı eserin Meyve Risalesi çocuklarımıza ders olarak okunup izah edilebilir. Aslında her mesele okunabilir; mühim olan şey, meseleyi çocukların seviyesine göre anlatmaktır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Çocuk ve Risale-i Nur.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü