İmam Rabbani Hazretleri "Namazdan hemen sonra dua okumak bid'attir." diyor. Biz ise farzın akabinde Tuncina duasını okuyoruz. Bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Bid'at, sonradan yapılan şey demektir. Peygamberimizin sallallahü aleyhi ve sellem ve dört halîfesinin radıyallahü anhüm zamanlarında bulunmayıp da onlardan sonra, dinde meydana çıkarılan, ibadet olarak yapılmaya başlanan şeylerdir."
"Meselâ, namazlardan sonra hemen Âyet-el-kürsî okumak lâzım iken, önce salâten tüncînâyı ve başka düâları okumak bid'atdir. Bunları Âyet-el-kürsîden ve tesbîhlerden sonra okumalıdır. Namazdan, duadan sonra secde edip de kalkmak bid'atdir. [Ezanı hoparlörle okumak bid'atdir.] Dinde yapılan değişiklikler ve reformlar bid'atdir."
"Yoksa, çatal, kaşık, boyun bağı kullanmak, kahve, çay, tütün içmek bid'at değildir. Çünki bunlar ibâdet değil, âdettir ve mubâhdırlar. Harâm değildirler. Tütün içmek hakkındaki İslâm âlimlerinin sözleri (Se'âdet-i Ebediyye) kitâbında uzun yazılıdır."(1)
İslam âlimleri bid'ati hasene ve seyyie olmak üzere ikiye ayırmışlardır. Bazı âlimler de bid'ati blok halinde seyyie saymışlardır. Anlaşılan İmam-ı Rabbani Hazretleri kendi içtihadı ile namazdan sonra Tuncina duasını okumayı bid'at kabul edip talebelerini men ediyor. Üstad Hazretleri de hem kendi içtihadına hem de Şafii mezhebine göre bunu sünnete uygun olarak görüyor.
Farz namazından sonra dua etmek bid'at değil, sünnettir. Nitekim, Ebu Davud, Nesaî ve Tirmizî’in rivayet ettiği bir hadiste Peygamberimiz (asv) şöyle buyurmuştur:
“Biriniz namazı kıldıktan sonra, Allah’a hamdu sena etsin, sonra Peygamber’e salavat getirsin, ondan sonra dilediği dualar yapsın.”(2)
Ayrıca Şafii mezhebinde, namazlardan sonra, Salaten Tüncina veya başka dua okumak caizdir. Bu da bizim yukarıda ifade ettiğimiz gibi, bir içtihat farklılığına dayanıyor demeli, her iki makbul âlimin içtihadına saygı göstermelidir.
Dipnotlar:
(1) bk. Mektubat-ı Rabbani, 42. Mektup.
(2) bk. Neylu’l-Evtar, II/577.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar