İnsanlara hizmet ve tebliğ hususu için, ne kadar vakit ayırmalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
İnsan başkasına bir hakikati götürürken, zaten o anda kendini de ıslah ve terbiye ediyor demektir. Bu sebeple iki farklı şey gibi tebliğ ve ıslahı ayrı görmemek gerekir. İnsan aynı zamanda hem kendini ıslah eder hem de bir başkasının ıslahına sebep olabilir. İkisini keskin hatlar ile ayırmak doğru değildir.
Zaten bu zamanda en mühim terakki ve hizmet esası; farzları yapmak, kebairi terk etmek ve muhtaç gönüllere iman hakikatini ulaştırmaktır. Geri kalan kısımlar ise, işin sadece zinet kısmıdır.
Bu zamanda bir kişinin imanına vesile olmak, birçok vird ve duaları takip etmekten efdaldir. Öyle ise bu zamanda tebliğ ile ıslahı cem etmek gerekir, denilebilir. Bunun yanında boş vakitlerimizi nafile ve virdler ile geçirebiliriz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Cevap için tıklayınız
Tebliğ esnasında insan bilmediği şeylerin farkına varır ve onları tamamlar. Ya da muhatabın soru ve kanaatleri kişiyi talim ve tatbike sevk eder. Çok insanlar vardır ki tebliğ ederken yeni bir şey ile karşılaşır o yeni şey hakkında malumat sahibi olmak için tahkike başlar. Yani tebliğde zindelik ve hareket olduğu için tebliğ eden kişinin fikir ve kalp dünyası sürekli hareket halinde olur. Diğer bir hususta insan yapmadığı bir şeyi başkalarına anlatırken sıkılır öyle ise ya yapacak anlatacak ya da anlatmayı bırakacak şeklinde üstünde bir baskı oluşur ve yapmaya kendini mecbur hisseder. Özetle tebliğ insanı hem tatbike hem de talime sevk eder ve üzerinde bir icbar oluşturur ki buda kişinin ıslahı yolunda önemli bir adım demektir.