Risalelerde geçen ifadeler ile bilimin şimdiki ifadeleri arasındaki uyum ne kadardır -mesela, DNA dizilişi gibi konular- ben pek anlayamadım da, izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Risale-i Nur, kâinata ve içindeki fenni hakikatlere, sadece delil noktasından tebei olarak bakar, yani yüzeysel bir nazar ile bakar; bir fizik, bir kimya, bir biyoloji gibi derinlemesine ve etraflıca bahsetmez. Bu yüzden Risale-i Nurlara bir fen kitabı gibi değil, bu zamanda Kur'an’ın hakikatli bir tefsiri nazarı ile bakmak gerekir. Üstad, fenni hakikatlerden dem vururken, bir fen alimi gibi değil, sadece meselesine takviye için yüzeysel bir yaklaşımla yaklaşıyor.

Üstad'ın dönemindeki fenni beyanlar ile, şimdiki fenni tespitler arasında, epey bir yol katedilmiştir. Bu yüzden ikisi arasındaki mukayeseyi, ancak bilim adamları takdir edebilir.

Üstad'ın ifadeleri, fennin genel malumatları olmasından, derinlemesine bir fenni malumat istemezler. O malumatlar sadece ana temanın ispatında, bir araç bir vasıtadır. Tıpkı güneşten bahsederken, herkesçe bilinen hikmet faydalarının zikredilmesi gibi.

Şayet Risale-i Nur, güneşten fen ilimlerinin bahsettiği gibi bahsetmiş olsa idi, kimse bir şey anlamazdı, ya da sadece konunun uzmanlarına muhsus bir kitap olurdu. Bu da maksadına ve gayesine zıt bir hal olurdu.

Risale-i Nur'un maksadı iman ve marifettir, yoksa fenni malumatları ders vermek değil. Aynı tarz, Kur'an için de geçerlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.761
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

abdullah_06
risalei nur'a bir fen kitabı gibi bakmamalı..yalnız onlardan bahsi, mevcut bulunduğu zaman için geçerli olabilir.çünkü fenler ilerledikçe, bu manayı isminin çok daha ayrıntılandığı, daha karmaşık hale geldiği, ve geleceği de malumdur. Önemli olan bu maddi bakışı, manay-ı harf'e, yani bir SANî zül-Celal'in sanatları olarak bir Hakîm-i zül kemal'in hikmetli işleri olarak bakmak ve o perde arkasındaki Zat'ın mülkü olduğunu kavrayabilmektir.her fennî ilerlemede daha fazla isimler tecelli edecektir, bunu görmek önemlidir, değilse manayı ismin ne kadar fazlalaştığı pek de mühim değildir. Biz ise başta Resul-i Ekrem asm. ve risale-i nurun ve müellifinin de gösterdiği ve 124 bin enbiya ve milyonlar evliya ve hepsinin mucize, keşf ve kerametleri ile o parlak yoldan etrafımıza bakmalıyız.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...