Risale-i Nur'dan yola çıkarak, bilim adına icatlarda bulunabilir miyiz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Risale-i Nur, imana dair konuları işleyen bir Kur’an tefsiridir. Bilimin verilerinden faydalanır, ama asla bilime yön ve yol gösterecek kadar da bilimin içinde değildir. Bu yüzden böyle mübalağalı ve fantastik yaklaşımlara kapılmamalıyız.

Din alimleri, kâinata ve kâinat ile ilgili fenni ilimlere ikincil bir nazar ile bakıyorlar. Yani bir bilim adamı bir fen uzmanı gibi kâinata bakmıyorlar. Sadece iddiasını ispat edecek derecede kâinattan ve içindeki olaylardan faydalanıyorlar.

Bir İslam alimi tevhidi ispat etmek için eşyanın hikmet ve faydalarından bahsederken, bir fen bilgini gibi derinlemesine ve etraflıca değil, yüzeysel ve herkesin anlayabileceği bir şekilde bahsediyor. Mesela, güneşin helyum gazından değil, insanların anlayacağı genel faydaları olan ısı ve ışığından bahsederek Allah’ın varlığını ispat ediyor.

Bir İslam aliminin eserinde asıl maksat fenni malumat değil dini malumattır. Bu sebeple İslam alimlerinin eserlerinde yüzeysel olarak verilen fenni malumatlarda bir yanlış bir hata olduğu zaman, hemen hücum ve tenkit edilmemelidir. Fen ilimlerinde bir din alimin sözü ve görüşleri zayıf ve önemsiz olsa bile, din ilimlerinde demir gibi sağlam ve muteberdir. Yani her alim kendi branşında muteberdir. Nasıl dünyanın en büyük fizikçisinin din sahasındaki sözü muteber değilse, bir din alimin de fizikte sözü muteber değildir.

Bu noktada Risale-i Nurlar bir fen kitabı değildir. Tıpkı Kur’an gibi, onun tefsiri olan Risale-i Nurlar da kâinata tebei yani ikincil bir nazar ile bakar.

Kur’an ve onun tefsiri olan Risale-i Nurlar kâinata, maksadı olan iman ve tevhidi ispat etmek için bakıyor, yoksa bir fen ilimi gibi kâinatı enine boyuna incelemez.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.766
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...