Birinci Sebep
İçerikler
-
" (Teveccüh-ü nas) kabrin öbür tarafında azâb-ı kabir gibi nâhoş bir şekil aldığından, teveccüh-ü nâsı arzu etmek değil, belki ondan ürkmek ve kaçmak lâzımdır..." Teveccüh-ü nas kabir azabının sebebi olabilir mi?
-
"Ehl-i hakkın ihtilafı hakikatsizlikten gelmediği gibi, ehl-i gafletin ittifakı dahi hakikattarlıktan değildir." ifadesinin açıklamasını yapar mısınız?
-
"Teveccüh-ü nâs istenilmez, belki verilir. Verilse de onunla hoşlanılmaz. Hoşlansa ihlâsı kaybeder, riyâya girer. Şan ve şeref arzusuyla teveccüh-ü nâs ise, ücret ve mükâfat değil,.." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Teveccüh-ü nâs istenilmez, belki verilir. Verilse de onunla hoşlanılmaz. Hoşlansa ihlâsı kaybeder, riyâya girer." Kendi mesleği için teveccüh-ü nas istenildiğinde riyaya girer mi?
-
Arkadaşlarım ibadetlerdeki titizliğimden dolayı beni övüyorlar. Üstad ise teveccühü nas mükafat değil diyor. Nasıl davranmamız lazımdır ve arkadaşların iltifatı ibadetime zarar verir mi?
-
İhlas Risalesindeki, ehli nifakın ittifakı ve ehli imanın ihtilafı meselesini izah eder misiniz?
-
İnsan kendini beğenme hastalığından ve insanların hep onu övmesini istemesinden nasıl kurtulur? Bu konuda Risalelerde ölçü var mıdır?
-
"Amma ehl-i din ve ashab-ı ilim ve erbab-ı tarikat ise, bunların herbirisinin vazifesi umuma baktığı gibi, muaccel ücretleri de taayyün ve tahassus etmediği ve herbirinin makam-ı içtimaîde ve teveccüh-ü nâsta ve hüsn-ü kabuldeki hissesi tahassus.." izah?
-
"Bir makama çoklar namzet olur. Maddî ve mânevî herbir ücrete çok eller uzanabilir. O noktadan müzâhame ve rekabet tevellüt edip vifakı nifaka, ittifakı ihtilâfa tebdil eder..." İzah eder misiniz?
-
"Hakperestliği nefisperestliğe tercih etmek" ne demektir, açar mısınız?
-
"Hem zekâta da müstehaktırlar. Fakat bu istenilmez; belki verilir. Verildiği vakitte, hizmetimin ücretidir denilmez." Zekatı alan bir ehl-i hizmet, "hizmetimin ücretidir" demeyecek ise hangi niyetle almalıdır?
-
"Kendi vazifesi olan tebliğde dahil olmadığını ve lâzım da olmadığını ve onunla mükellef olmadığını bilmekle ihlâsa muvaffak olur." cümlesini izah eder misiniz?