İkinci Sual
İçerikler
-
"Mevt dahi hayat gibi mahlûktur; hem bir nimettir." deniyor. Halbuki Mülk Sûresi ikinci ayetin mealinde "Nimet" kısmı görünmüyor; bu mana nasıl çıkarılmış, izah eder misiniz?
-
"Mevt, vazife-i hayattan bir terhistir, bir paydostur, bir tebdil-i mekândır, bir tahvil-i vücuttur, hayat-ı bakiyeye bir davettir, bir mebdedir, bir hayat-ı bakiyenin mukaddimesidir." İzah eder misiniz?
-
"Nasıl ki, hayatın dünyaya gelmesi bir halk ve takdirledir. Öyle de dünyadan gitmesi de bir halk ve takdirle, bir hikmet ve tedbirledir." Buradaki "tedbir" ifadesinden ne anlamamız gerekiyor?
-
"Zira meyvelerin, çekirdeklerin, tohumların mevti tefessühle, çürümek ve dağılmakla göründüğü halde, gayet muntazam bir muamele-i kimyeviye..." Bu cümleyi devamı ile birlikte açıklar mısınız?
-
"Çekirdeklerin, tohumların mevti tefessühle, çürümek ve dağılmakla göründüğü..." Çekirdek ve tohumlar çürümeden de sümbül verebiliyor, nasıl anlayabiliriz?
-
"Meyvelerin yahut hayvanların mide-i insaniyede ölümleri, hayatı insaniyeye çıkmalarına menşe olduğundan... Mevt dahi hayat gibi mahluktur, hem bir nimettir." ifadesini nasıl anlamalıyız? "Tahvil-i vücut" ile anlatılmak istenen nedir?
-
"Yer altına giren bir insan da âlem-i berzahta elbette bir hayat-ı bakiye sünbülü verecektir..." İnsanın ahirette sümbül vermesini nasıl anlamalıyız?
-
"Nevmin büyük kardeşi olan mevt dahi, musibetzedelere ve intihara sevk eden belâlarla müptela olanlar için ayn-ı nimet ve rahmettir..." Bu cümlede "intihara sevk eden belalara müptela olanlar" kimlerdir, onlar için intihar caiz mi?