Yirmi Birinci Pencere
İçerikler
-
Otuz Üçüncü Söz'ün Yirmi Birinci Pencere'sini başındaki âyet-i kerîmenin konumuzla münasebeti ile izah eder misiniz?
-
"Manzume-i şemsiye denilen, küremizle beraber on iki seyyare,.." Manzume-i şemsiye küremizle beraber 12 olarak bildirilmektedir. Henüz daha 12 olduğu keşfedilmemiştir. Bunun izahını nasıl yapabiliriz?
-
Gezegen ve seyyarelerin; “cirmleri”, “büyüklükleri”, “mevkileri”, “mesafeleri”, “sürat-i hareketleri”nin mütenevvi ve farklı olduğu ifade edilmektedir. Bir iki müşahhas misâlle bu mevzuyu açabilir miyiz?
-
Gezegen ve seyyarelerin; “kemâl-i intizamı”, “hikmetle hareket etmeleri”, “kemâl-i mizanları” tabirlerini gezegenler hususunda nasıl anlamalıyız?
-
Güneşin seyyareleri ile münasebetinin temin eden cazibe kanununun aynı zamanda İlâhî kanun olarak nazara verilmesini açar mısınız?
-
Seyyarelerin imamları olan güneşe iktida etmelerinden ne gibi dersler çıkarabiliriz?
-
"Çünkü o câmid cirmleri, o şuursuz büyük kütleleri nihayet derecede intizam ve mizan-ı hikmet içinde,.." bu paragrafı; tesadüfün müdahalesinin imkânsız olduğu hususunda biraz daha açabilir misiniz?
-
"Çünki bir dakika, tesadüf birisini tevkif etse, mihverinden çıkmasına sebebiyet verir, başkaları ile müsademe etmesine yol açar." cümlesi, mucizelerde anlatılan "güneşin tevakkuf etmesi" ile zıt görünüyor, izah eder misiniz?
-
Manzume-i şemsiye; yani güneşe bağlı olan 12 seyyarenin güneşin me’mumları ve meyveleri diye iki tabir kullanılmaktadır. Bu iki tabiri nasıl anlayabiliriz?
-
"Görüyoruz ki, bu seyyaremiz, bir azamet-i şevket-i Rububiyeti..." Bu ifadeleri biraz daha açabilir miyiz? Küre-i arza pek büyük bir hizmet için, bir uzun seyir ve seyahat ettirilmesinde mevsimlerin yaratılmasının dışında hangi hizmetler düşünülebilir?
-
"Ve evkat ve hesabı bildirecek saat akrebi gibi, kamer dahi dakik hesaplarla, azîm hikmetlerle ona takılmış ve o kamere başka menzillerde ayrı seyir ve seyahat verilmiş." Buradaki "başka menziller"den kasıt nedir?
-
"Dolap ve çıkrık hükmünde olan güneşi,.." tabiri ne manaya geliyor? Çıkrık ve dolabın güneşle alakasını kurabilir misiniz?
-
Güneşin bütün seyyaratı ile beraber saniyede beş saatlik bir mesafeyi kestirmesi neye göredir? Sistemin herkül burcu tarafına veya şemsüş-şümus canibine doğru sevk edilmesi fenni bir tesbit midir? Bir tahmine göre demesini nasıl anlamalıyız?
-
"Ey kozmoğrafyacı efendi! Hangi tesadüf bu işlere karışabilir? Hangi esbabın eli buna ulaşabilir? Hangi kuvvet buna yanaşabilir?.." Sonuç hükmündeki bu paragrafı sonuna kadar izah eder misiniz?