İkinci Şule, Üçüncü Nur
İçerikler
-
"Biri mütekellim, biri muhatap, biri maksat, biri makamdır." Bunların farkları nelerdir?
-
Bir sözün güzelliği, mükemmelliği, yüksekliği ve derinliği dört unsura bağlıdır: Mütekellim, muhatap, maksat ve makam. Bunlardan "maksat" nedir, biraz açar mısınız?
-
"O vakit söz mukavemetsûz olur, maddi elektrik gibi tesir eder; kelamın ulviyet ve kuvveti o nisbette tezayüd eder." Burayı "mukavemetsûz" ile izah eder misiniz?
-
"Tahkik namına bitarafane muhakeme suretinde Kur’an’ın i’cazını muannid bir hasma kabul ettirmek için, Kur’an’ın çok hukukunu gizli bıraktık..." ile "Bitarafane muhakeme ise, taraf-ı muhalifi iltizamdır." cümlesini nasıl tevfik edebiliriz?
-
"Sair kelamların Kur’an’ın ayatına nisbeti, şişelerdeki görünen yıldızların küçücük akisleriyle yıldızların aynına nisbeti gibidir." İzah eder misiniz?
-
"İlim ve kudret ve iradeyi tazammun eden ve hitab-ı ezelî olan elfaz-ı Kur’aniye..." Elfaz-ı Kur’an kudreti nasıl tazammun ediyor?
-
"Halbuki ne o ülfet ne o mebzuliyet ne o mürur-u zaman ne o büyük tahavvülâtlar, onun kıymettar hakaikına, onun güzel üsluplarına halel verememiş." İzah eder misiniz?