İkinci Maksat, Dördüncü Esas, Dördüncü Mesele
İçerikler
-
"Şu mümkün, vaki olacaktır. Evet, dünya öldükten sonra ahiret olarak diriltilecektir. Dünya harap edildikten sonra, o dünyayı yapan zat, yine daha güzel bir surette onu tamir edecek, ahiretten bir menzil yapacaktır." İzah eder misiniz?
-
"Zat-ı Zülcelalin evsaf-ı celaliyesi ve evsaf-ı cemaliyesi ve esma-i hüsnası bunun vukuuna kati surette delalet ederler." İzah eder misiniz?
-
"Ve enbiyaya gönderdiği bütün semavi fermanları ile kıyameti ve haşrin icadını vaat etmiş. İşte, madem vaat etmiş, elbette yapacaktır." İzah eder misiniz?
-
"Bütün enbiya ve mürselinin ve evliya ve sıddıkinin, vukuunda müttefik olup haber verdikleri gibi; şu kâinat bütün ayat-ı tekviniyesiyle, vukuundan haber veriyor. " Kâinatın ayat-ı tekviniyesinin bu meseleye işareti nasıldır?
-
"İsm-i Hakîmden istimdat ve feyz-i Kur’ân’dan istifade suretinde, kalbi kabule, nefsi teslime, aklı iknaa ihzar için Dört Esas söyledik." İzah eder misiniz?
-
"İşte o Sâni’-i Hakîm, dünya mescidinde ve arz mektebinde, asırlar arkasında oturan taifelerin umum saflarına hitaben îrad ettiği hutbe-i ezelîyesinde, kâinatı zelzeleye veren..." Burayı Zilzal Suresinin tefsiri ile açar mısınız?
-
"Ve bütün mahlukatı neşelendiren, şevke getiren ... gibi binler fermanları, Mâlik-ül Mülk’ten, Sahib-i Dünya ve Ahiret’ten dinlemeliyiz. 'Âmennâ ve Saddaknâ' demeliyiz." Burada geçen ayeti ve münasebeti ile açar mısınız?