Üçüncü Sual
İçerikler
-
"اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ اَحَبَّ sırrınca, dost dostuyla beraber cennette bulunacaktır." bu ibare hadis midir, kaynağı nedir? Buradan sadece sahabeler mi anlaşılır?
-
"Halbuki, basit bir bedevi, bir dakikada sohbet-i nebeviyede lillah için bir muhabbet peyda eder; o muhabbetle, cennette Peygamberin yanında bulunması lazım gelir." Basit bedevi feyzi nedir? Efendimizin sohbetine katılmak sahabe makamına çıkarmıyor mu?
-
"Gayr-ı mütenâhi feyze mazhar Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın feyzi, bir basit bedevî feyziyle nasıl birleşir?" Sahabenin ve Peygamber Efendimizin füyuzatını mukayese eder misiniz?
-
"Kuvve-i zaikanın hissedecek bütün lezaiz-i matumatı cami', kuvve-i basıranın hoşuna gidecek bütün mehasini şamil, kuvve-i hayaliyeyi keyiflendirecek bütün garaibi müştemil ve hakeza, bütün havass-ı zahire ve batınayı okşayacak..." İzah eder misiniz?
-
"Madem bu karma karışık, elemli ve daracık şu dünyada böyle oluyor. En küçükle en büyük beraberken, seradan Süreyyaya kadar fark oluyor." İstifadesi az olanda bir kıskançlık olacak mı?
-
"Elbette, dar-ı saadet ve ebediyet olan cennette, bittarikı'l-evla, dost dostuyla beraberken, her birisi istidadına göre sofra-i Rahmânü'r-Rahîmden, istidatları derecesinde hisselerini alır." Daha az lezzet alan tatminsizlik çekip, ıstırap duymayacak mı?
-
Herkesin istidadına göre cennetten ve dünyadan istifade ettiği anlaşılmaktadır. İstidat ise; Allah ihsanı bir nimet-i ilahiyedir. Bu noktayı biraz açar mısınız?
-
"Bulundukları cennetler ayrı ayrı da olsa, beraber bulunmalarına mâni olmaz." Cennetlerin ayrı olmasını açar mısınız?
-
"Cennetin sekiz tabakası birbirinden yüksek oldukları halde, umumun damı Arş-ı Âzam'dır." cümlesini izah ile birlikte; cennetin hilkati ve yaratılışı hususunda mekân açısından neler söylenebilir?