İkinci Makam, Yirminci Mesele
İçerikler
-
"Arzı şems ile ferşi arş ile kuvvetli bağlayan Kur'an'ın..." ifadesine binaen; arzı şems ile bağlayan o çekim kuvveti gerçekten de Kur'an mı oluyor, yoksa burada bir mecaz mana mı var?
-
"Küre-i arz kafasının aklı hükmünde olan Kur’ân" ifadesini, kâinatın insanda gizli olması zaviyesinden inceler misiniz?
-
Dabbetü'l-Arz ne demektir, Risalelerde nasıl geçmektedir?
-
"Dabbetü'l-arz denilen ağaç kurtlarıdır ki insanların kemiklerini ağaç gibi kemirecek, insanın cisminde dişinden tırnağına kadar yerleşecek." Bu tarz te'villerin kişiyi Ehl-i sünnet dışına çıkaracağını söyleyip itiraz ediyorlar. Bilgi verir misiniz?
-
"Mü’minler iman bereketiyle ve sefahet ve su-i istîmalattan tecennübleriyle kurtulmasına işareten..." Dâbbetü’l-arz nedir, günümüzde böyle bir hastalık var mı?
-
Beşinci Şua Yirminci Meselede geçen, su-i istimalat nedir; Gençlik Rehberi'nde unutkanlık bahsinde geçen su-i islimalat ile aynı şey midir?