Üstad Hazretleri namazdan sonra toplu tesbihat yapmış mıdır? Herkes kendi yapmalı diyenler var, ne dersiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Cemaatle kılınan namazlarda imam ve müezzin vekildir, cemaat onlara tabi olur. Dolayısı ile tesbihatı müezzinin sesli yapması yeterlidir, şahısların ayrıca tesbihat yapmasına gerek yoktur. Şahıslar içinden müezzini taklit ederlerse, bu şart değil müstahsen olur. Malum farz namazlarda imam kıraat eder, cemaat ise dinler.
Ne Risale-i Nur'da ne de Üstadımızın uygulamalarında, cemaatle kılınan namazlarda tesbihatı herkesin kendisinin yapması gerektiğine işaret eden bir kayıt bulunmuyor. Aşağıdaki hadis-i şerif de bu inceliğe işaret etmektedir:
"Kim imanın arkasında namaz kılarsa, imamın kıraati onun da kıraatidir." (İbn Mâce, İkâme, 13).
Üstadımızın, toplu hâlde iken, birisine tesbihatı yaptırdığı ve kendisinin de içinden sessiz olarak tekrarladığını, merhum talebelerinden Hüsnü Bayram Ağabey ile yaptığımız telefon görüşmesinden öğrenmiş bulunmaktayız.
Daha geniş bilgi almak için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Peki müezzinin yapması yeterliyse neden 33 kez yaptığımız tesbihatı biz söylüyoruz. Onu da müezzinin söylemesi lazım. ?