Allah'ın Nur ismini nasıl değerlendirmeliyiz? Sadece ışık veren manasında mıdır, başka manaları da var mıdır?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Nur: Kelime olarak ışık, şûle, ziya, aydınlık, parıltı, parlaklık, her çeşit zulmetin (karanlığın) zıddı manalarına geliyor. Ayrıca manevi aydınlık hidayet, Kur'ân-ı Kerim, iman, İslamiyet, peygamber gibi manalara da geliyor.

Hidayet nurdur, küfür karanlıktır. İlim nurdur, cehalet karanlıktır.

Nur ismi en geniş olarak şu ayette zikrediliyor:

"Allah göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun misali, tıpkı içinde lamba bulunan bir kandillik gibidir. Lamba bir sırça (cam) içinde, o sırça da sanki parlayan incimsi bir yıldız! Bu lamba, doğuya veya batıya mensup olmayan kutlu, pek bereketli bir zeytin ağacından tutuşturulur. Bu öyle bereketli bir ağaç ki, nerdeyse ateş değmeden de yağ ışık verir. Işığı pırıl pırıldır. Allah dilediği kimseyi nuruna iletir. Gerçeği anlamaları için insanlara böyle temsiller getirir. Allah her şeyi bilir." (Nur, 24/35)

Nur: “Görmeye vesile olan ışık” veya “ışık kaynağı” manası ile nur, yaratılmış olduğundan, ayetin ilk cümlesi: “Allah, Güneşi ve ışık saçan cisimleri yaratmak suretiyle gökleri ve yeri aydınlatan” veya “Göklerde ve yerde olanları sapıklıktan kurtaran, hidayete erdiren, aydınlığa çıkaran” diye tefsir edilir.

Nur ismi, Allah Teâla hakkında bazı âlimlerce mecazî, bazılarınca da hakikî manada değerlendirilir

Nur isminin tecellisini sadece maddi ışık olarak anlamak nakıs olur. Nasıl ki Allah’ın Rezzak isminin küçük bir karıncadan tut ta bütün canlıların beslenmesine kadar geniş ve küllî bir tecellisi varsa, Nur isminin de aynı şekilde, Güneş'ten tut ta âlem-i ahiret ve insanın kalbindeki hidayete varana kadar geniş ve külliyetli tecellileri vardır.

Evet, insanın hidayet nuru ile aydınlanması ve kendi âlemini ışıklandırması, bir cihetle Nur isminin insan mahiyetindeki bir tecellisidir. Yani Nur isminin böyle latif çok küllî ve muhtelif tecellileri vardır.

Allah’ın Nur ismi maddi ve manevi bütün nurların ve ziyanın menbaıdır. Latif ve kesif ne kadar nur ve ziya varsa hepsi Nur isminden kaynayıp geliyor. Güneş ziyasını, Hazret-i Muhammed (asm) hidayet nurunu Nur isminden alıyorlar. Tecelli, ismi gösteren ve ispat eden bir levhadır. Lakin mahiyet ve keyfiyetin mikyası değildir. Biz Güneş'in ziyasından Nur ismini ispat edebiliriz, ama Nur isminin mahiyet ve keyfiyetini Güneş'in ziyası ile ölçemeyiz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 11.400
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

mtahir42

Selamünaleyküm,

Yani En Nur isminde anlayamadığım şu izah eder misiniz?

Şimdi eşya görünüyor değil mi bunda Nur isminin görevi nedir ? Mesela bende gorevi nedir ? Yada bardak görüyorum Allahın ilminde mevcut bu bardak ama En Nur burada tam ne yapiyor. Birde İsmi Azam açıklanırken Hayy isminde Nurda geçiyor ilişkisi nedir ?Allah razı olsun 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Nur ismi güneş gibi ışık verici şeyler vasıtası ile senin görmeni sağlıyor yani güneş ve nuru olmasa sen cisimleri göremeyecektin. Nur isminin ikinci bir ışığı da hidayettir sen çiçeği maddi olarak görüyorsun ama bir sanat bir eser olarak görmedikten sonra bu maddi görme bir işe yaramıyor. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mtahir42

Allah razı olsun. Peki maddenin kesif hale gelmesi Allah'ın hangi ismine bakıyor. Atomlar gelip burada elimi kesif bir şekilde oluşturuyor orada suyu diğer tarafta başka bir eşya tamam Mesela Hakem Adl Kuddüs vb. isimler oluyor. Ama kesif olması hangi ismine bakıyor acaba? Nur ismi de bu kesifi görmeyi sağlıyor değil mi? Teşekkürler

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Bari, Musavvir, Halık, Nazım gibi bir çok isim eşyanın kesif olarak yaratılmasında tecelli ediyor denilebilir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...