Bediüzzaman Said Nursi'nin, çınar ağacındaki kulübeciğini yapmak kimin aklına gelmiş?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Hazret-i Üstâd Bediüzzaman, Barla’daki asıl menzilinin önündeki muhteşem çınar ağacının dalları arasında kendisine yazlık bir köşk yaptırmış, odasının balkonundan oraya çıkmak için de bir merdiven kurdurmuştu. Bahar ve yaz aylarında, bilhassa yaz ayları gecelerinde orada kalır, evrad ve ezkârı orada okurlardı. Gündüzleri de ekseriya tefekkür vazifelerini bazen de tashihat işlerini orada yaparlardı."(1)

Üstad Bediüzzaman küçüklüğünden beri, tefekküre aşık ve talib bir zat idi. Bu nedenle geçmiş mütefekkir ve ariflerin yaptığı gibi yüksek yerlerde, dağlarda yalnız kalmaya kendini alıştırmıştı. Bu nedenle Barla'ya geldiği vakitte de aynı minvalde devam etmiş, tefekkür edebileceği yerleri bulmuş veya oluşturmuştu.

İşte bu dahili ihtiyaç olan tefekkür vazifesini hakkıyla icra etmek için Barla'da yüksek dağlara gider tefekkürünü yapardı. Meşhur Çam Dağında bazen aylarca kalır, tefekkürünü icra eder, eser yazar ve tashih ederdi.

Üstadımız Barla'da kaldığı yerin hemen önündeki meşhur Çınar ağacının da üstüne kulübe inşa fikrini kendisi vermiş, o zamanın kendisine gönül vermiş saff-ı evvel ağabeylerin de desteğiyle bunu yapmıştı.

Aynı şekilde Çam Dağının tepesine bile çıktığında buradaki derin bir vadiye nazır tepede bulunan Katran ağacının da üstüne bir küçük kulübe inşa etmişti.

Böylece dağın tepesinde olduğu vakitte bile daha yükseğe çıkmayı başarmış, tadına varılmayan tefekkürünü buradan yapmıştı.

(1) bk. Badıllı, Mufassal Tarihçe-i Hayat, II, 857.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...