"Eğer asılsız ve riyaya sebep ve ihlası kıracak bir şöhret-i kazibeyi kırmak için teveccüh-ü ammeyi hakkımda bozmak murad ise, onlara rahmet!" cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Eğer asılsız ve riyaya sebep ve ihlası kıracak bir şöhret-i kazibeyi kırmak için teveccüh-ü ammeyi hakkımda bozmak murad ise, onlara rahmet! Çünkü teveccüh-ü ammeye mazhar olmak ve halkların nazarında şöhret kazanmak, benim gibi adamlara zarardır zannederim. Benimle temas edenler beni bilirler ki, şahsıma karşı hürmet istemiyorum, belki nefret ediyorum. Hatta kıymettar mühim bir dostumu, fazla hürmeti için belki elli defa tekdir etmişim..."(1)
Ehl-i dünya, bilerek ya da bilmeyerek, insanlar içinde şöhret kazanıp nüfuz elde etmemi kırmak için, beni çürütmeye çalışıyorlar ise, bu benim nefsimi terbiye etmem noktasından güzel olabilir. Çünkü şöhret ile riya iç içedir, yani şöhret içinde insanın samimi ve ihlaslı kalabilmesi çok zordur.
Öyle ise onların şahsıma hücum edip insanlar nezdindeki itibarımı kırmaya çalışmaları, nefsimi ıslah ve terbiye açısından rahmettir ve güzel bir neticeye vesiledir.
Yani bana hücum eden ehl-i dünya bilmeyerek iyi ve güzel bir şeye vesile oluyorlar, demektir.
1) bk. Mektubat, On Altıncı Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü