"Fihristeyi, taksimü’l-â’mâl tarzında mütesanid heyetinizin şahs-ı mânevîsine tevdiiniz çok güzeldir. Tam ve daimî bir üstad buldunuz. O mânevî üstad, bu âciz kardeşinizden çok yüksektir; daha bana ihtiyaç bırakmıyor." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Fihrist Risalesi ilk telif edilirken On Beşinci Lem'a olarak Lem'alar kitabında neşredilmiştir. On Beşinci Lem'anın baş tarafında aşağıdaki ifadeler mevcuttur.
"Risale-i Nur külliyatının Sözler, Mektubat ve On Dördüncü Lem'aya kadar olan kısmının fihristesi, Sözler mecmuasında bulunduğundan Mektubat ve Lem'aların da kendilerine ait fihristeleri o mecmuaların ahirlerine ilhak edileceğinden burada yazılmadı."(1)
Fihristedeki kısımların tamamı Üstad'a ait değil. Bir kısmını Bediüzzaman Hazretleri ile Hüsrev Ağabey, bir kısmını Sabri Ağabey vs. yazmışlar. Ancak hepsi Mübeccel Üstadın nazarından geçtikten sonra Risale-i Nur'a ilave edilmiştir.
Bu fihristler Risale-i Nur Külliyatının âdeta özeti konumunda olduğundan; "tam ve daimi bir üstad buldun" demekten kasıt bu olabilir. Yani bu fihristeyi de okuyan Külliyatın bir enmuzecini, bir özetini okumuş olacağından, tam bir “üstad bulmak” manasını verebilir.
(1) bk. Lem'alar, On Beşinci Lem'a.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Tam ve daimi üstadın mukabili şahs-ı manevi değil mi? Ağabeylerin Taksim-ül amal yapmalarına bir medih yapıyor üstadım zannımca..