"Hayattan sonra rızık ve şifa ve yağmur gibi vesile-i şükran şeyler dahi doğrudan doğruya Zât-ı Rezzâk-ı Şâfîye ait olduğunu, esbab ve vesait bir perde olduğunu,.." Devamıyla izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Şayet “hayat, varlık ve yağmur” gibi nimetler de sebeplere bağlı olsa idi, şükür kapısı kapanabilirdi. Güneşin doğması bir kanuna bağlı olduğu için kimse “güneş bugün de doğdu” diye şükretmiyor. Ama yağmur ve hayat gibi nimetler bir kanuna bağlanmadığı için şükür kapısı sürekli açık kalıyor.
Bilim adamları güneşin bir senelik hareketlerini kaideye binaen tam ve eksiksiz ifade edebilirlerken, yağmur için ancak kısa vadeli tahminlerde bulunabiliyorlar. Bu da yağmurun kanun ve nizama tabi olmayıp doğrudan İlâhî meşiete tabi olduğunu gösterir ki, sebepsiz ifadesi bu manaya matuftur. Yoksa yağmur hiç sebepsiz gönderiliyor demek değildir. Yani, "Perdesiz ve sebepsiz" kelimelerini, bütünü ile sebeplerin olmadığı şeklinde anlamamalıyız.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Cümlenin devamında "Perdesiz, ondan geldiğini ifade için..." deniliyor; çelişki var gibi, izah eder misiniz?
Perdeli ifadesi kainatta her şeyin mutlaka sebepler eli ile gönderildiğini ifade ederken; perdesiz tabiri ise bazı önemli nimetlerin perdesinin çok ince şeffaf ve latif olduğuna kinayedir.
Rızık, şifa ve yağmur gibi insan hayatının merkezine yerleşmiş nimetlerin sebep ve vesileleri çok ince çok latif ve çok şeffaf olduğu için Üstadımız bu inceliğe işaret babında perdesiz tabirini kullanıyor. Yoksa perdesiz derken bütün bütün sebepleri inkar etmiyor.
Hakikaten yağmur gibi büyük bir nimetin hiç umulmayan gökyüzünden ve yok hükmünde ve toza benzeyen bir bulut tabakasından yağdırılması adeta perdesiz geliyor gibi bir hissiyat veriyor insana.
Aynı mana şifa için de geçerlidir. İlaçlara bakıyorsun aklı ve şuuru olmayan kimyevi tozların bedene girip kan ve hücrelere sirayet ederek o muazzam vücut sisteminde tadilat ve tamirata vesile olması adeta Şafi isminin önünde şeffaf ve tenteneli bir perde olduğu hissini veriyor.
Benzer bir ilişki rızık için de geçerlidir; düşünen insanlar açısından rızkın sebepleri de gayet şeffaf, latif ve zayıf perdelerdir adate perdesiz hükmündeler. Tarlaya bir torba tohum saçıp yirmi ton mahsul kaldırmak; perdesiz değil de nedir acaba?..