"Hicab edip kalabalık içinde suyla istinca etmemenin zararı yoktur; bir dirhem kadar fetva vardır, der." cümlesinde "kalabalık içinde" ne manaya geliyor, anlatabilir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İstinca: İlmihâlde pislikten temizlenmek manasına geliyor.

Abdest bozduktan sonra veya abdest almadan evvel; kan, idrar, meni gibi şeylerin çıktıkları yeri temizlemek veya elbiseye bulaşmış olan necaseti suyla temizlemektir.

Şehir hayatında yaşayan bir insanın, işyerinde ya da kalabalık içinde bunu yapması zor olacağı için, şehir hayatına daha uygun olan Hanefi mezhebi bir parça necasete ruhsat vermiştir.

Hanefi mezhebine göre eğer elbiseye necaset bulaşmışsa ve bunun miktarı az ise, bununla da namaz kılınabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 5.420
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Lazgin

bu istinca hükmü kadına temas etme, yellenme gibi durumlardada gerekli midir?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Kadına temas etme, yellenme gibi durumlarda istinca gerekmez. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Kullanıcı

"Amele, tarz-ı maişet itibarıyla, ecnebî kadınlarla ihtilâta, temasa ve bir ocak yanında oturmaya ve mülevves şeylerin içine karışmaya müptelâ olduğundan, san’at ve maişet itibarıyla tabiat ve nefs-i emmâresi meydanı boş bulup tecavüz edebilir. Onun için, şeriat onların hakkında o tecavüzâta sed çekmek için, “Abdest bozulur, temas etme. Namazını iptal eder, bulaşma” mânevî kulağında bir sadâ-yı semâvî çınlattırır. Amma o efendi, namuslu olmak şartıyla, âdât-ı içtimaiyesi itibarıyla, ahlâk-ı umumiye namına, ecnebî kadınlara temasa müptelâ değil; "

1) Burada amele olarak zikredilen ifadeyi köylü olarak yorumladım, efendi ise şehirli. Bu doğru mu?

2) Amele kadınlarla ihtilâta mecbur, efendi ise ecnebî kadınlarla ihtilâta mecbur değil diyor. Ama sosyal hayat bunun tersi yönde bir akış gösteriyor. Zira köyde insanlar kolay kolay bir kadına dokunup da abdesti bozulmaz. Şehirler ise kalabalık, kadınlara araçlarda, yollarda dahi temas edip dokunmak mümkün. Pasajın orijinal kısmındaki ' amelenin ihtilâta mecbur, efendinin değil' kısmını belirttiğim ifadeyle açıklar mısınız? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Köylük yerde erkek kadın tarlada beraber çalışır, yemek beraber yenilir, misafir geldiğinde ayrı ayrı odalar olmaz, kadın çalışırken tam tesettüre uyamaz bu ölçüler ışığında erkek ile kadının karışması daha kuvvetli daha muhtemeldir ama şehir hayatında erkek kadına temas edemez tacize girer görgü kuralları şehirde daha katıdır kadın ile erkek arasında mesafe daha fazladır şehirde kadınların daha çok ve görünür olması sizi aldatmasın mesafe ve kurallar daha sağlam daha göz önündedir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...