Hizbü'l-Kur'an'ı Arapçasından okuyamayan aynı fazileti alır mı?
Değerli Kardeşimiz;
Üstad Hazretleri Hizbü'l-Kur'ân'ı şöyle tarif eder:
"O Hizb-ül Ekber'deki âyât; bütün Resail-i Nuriye'nin ruhu, esası, madeni, üstadı ve güneşidir."(1)
"Hizb-ül Kur'an-ül Muazzam'ın hem fevkalâde ehemmiyeti, hem faideleri; hem okumasında hiçbir vesvesenin gelmemesi, hem bütün Kur'an'ın en sevablı âyetlerinin ihtivası, hem Risale-i Nuriye'nin bütün esaslarını ve hakikatlarını cem'etmesi, hem herkese, hususan her vakit bütün Kur'anı okumağa fırsat bulamayan ve hâfız olmayanlara tamam Kur'anın bir nümune-i kudsîsi; hem tamam Kur'anın tevafuklu tab'ında bir misal-i musaggarı ve müjdecisi; hem maddî ve lafzî ve manevî parlak bir i'caz göstermesi gibi, pek çok hasiyetleri var."(2)
Kur’an’ın her bir harfine on sevap yazılması, O’nun Arapça hattı içindir. Kur’an’ın her bir harfine en az on sevap verileceği hadislerde ifade edilmiştir. Mübarek gecelerde bilhassa Ramazan-ı şerifte binden ziyade olduğunu Üstad Hazretleri de şöyle ifade etmektedir:
“Ramazan-ı Şerifte sevab-ı a’mâl, bire bindir. Kur’ân-ı Hakîmin, nass-ı hadisle, her bir harfinin on sevabı var; on hasene sayılır, on meyve-i Cennet getirir.
Ramazan-ı Şerifte her bir harfin on değil, bin; ve Âyetü’l-Kürsî gibi âyetlerin her bir harfi binler; ve Ramazan-ı Şerifin Cumalarında daha ziyadedir. Ve Leyle-i Kadirde otuz bin hasene sayılır.” (Mektubat)
Kur’an’ın manasını anlamasak bile kalbimize ve ruhumuza manevî gıda oluyor.
“Bütün cinn ve insin binler muhtelif tabakada olan efkâr ve ukûl ve kulûb ve ervahının herbirisine lâyık gıdaları veriyor, dağıtıyor.” (İşaratü’l İ’caz)
Latincesinde ya da mealinde bu sevap olmaz. Lakin mâna ve mealini okumanın da ayrıca bir sevabı olacağı muhakkaktır. Ama bir an önce Kur’an okumasını öğrenip Arapça hattından okumak en güzelidir. Onu anlayarak okumak hem zikir, hem fikir hem de marifettir.
Yani Kur’an okumak ne ise Hizbü'l-Kur'an’ı okumak da aynıdır; çünkü ikisi de ayetlerden müteşekkildir.
Dipnotlar:
(1) bk. Kastamonu Lâhikası, 88. Mektup.
(2) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 15. Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü