"Malda ve rızıkta hilelerle suistimâl ile, rüşvetle çok haram karıştığı ve ekinciler kendi malına hakkıyla sahip olmadığı" İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Burada, on çiftçiden iki üç tanesi demiyor, "çiftçilerin mahsulünden faydalanan on adamdan iki üçü, ancak dürüst ve rahmete müstahak" deniyor.

Üstad, çiftçiler malına hakkı ile sahip olamıyor derken, bozuk ve art niyetli insanlar tarafından sömürülüyor demek istiyor. Yoksa kazançlar içinde, en zor ve helal olmaya en yakın olanı çiftçilerin kazancıdır. Harama ve hileye müsait olan meslek ise; ticaret ve memurluktur. Çiftçilerin mahsulünden, en çok faydalananlar da bunlar olduğu için, rüşvet ve haramlardan dolayı rahmet azalıyor ve bereket gidiyor.

İnsanların ekserisi farklı sebeplerden dolayı kazancına ve malına haram karıştırdığı için, rahmet ve bereketin azalmasına sebep oluyor, bundan çiftçiler de nasibini alıyor.

"Öyle musibetten kaçınız ki, geldiği vakit zâlimlere mahsus kalmaz, mâsumlar ve mazlumlar da içinde yanar." (Enfâl, 8/25)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.509
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...