"Risale-i Nur’da öyle mânevî zevk ve cazibader bir nur var ki, mekteplerde çocukları okumaya şevkle sevk etmek ... Ümmî ihtiyarlar böyle hareket ediyorlar." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"İşte bu mecmuadaki risaleler, bu mâsum çocukların Risale-i Nur'dan ders aldıkları ve yazdıklarının bir kısmıdır. Onların bu zamanda bu ciddî çalışmaları gösteriyor ki, Risale-i Nur'da öyle bir mânevî zevk ve câzibedar bir nur var ki, mekteplerde çocukları okumaya şevkle sevk etmek için icad ettikleri her nevi eğlence ve teşviklere galebe edecek bir lezzet, bir sürur, bir şevk, Risale-i Nur veriyor ki, çocuklar böyle hareket ediyorlar."
"Hem bu hâl gösteriyor ki, Risale-i Nur kökleşiyor. İnşaallah, daha hiçbir şey onu koparamayacak; ensâl-i âtiyede devam edecek, gidecek."(1)
Pedagoglar, eğitimciler çocukları okuma yazmaya ve okula alıştırmak için çok büyük paralar ve eğitim yatırımları yapmalarına rağmen yüzde yüz başarıya ulaşamıyorlar. En modern ülkelerde bile ciddi eğitim sorunları bulunmakta.
Lakin Risale-i Nur'un yazılması ve çoğaltılması konusunda, toplumun her kesimi tavr-ı aklın haricinde bir özveri ile çalışıyorlar. Çocuklar, ihtiyarlar, çiftçiler, işçiler, köylüler her kesim Risale-i Nur'u el ile çoğaltmak için okuma yazma öğreniyorlar. Oysa o dönemde ne eğitimci var, ne imkân var ne pedagog çalışmaları var. Hatta Risale-i Nur'u yazmak ve çoğaltmak yasak ve ciddi cezalar veriliyor.
Bir tarafta ödül ve teşvik, diğer tarafta baskı ve ceza. Buna rağmen çocuklar, ihtiyarlar, çiftçiler, işçiler, köylüler her kesim Risale-i Nur'u el ile çoğaltmak için okuma yazma öğreniyorlar ve cezadan korkmuyorlar. Bu yolla altı yüz bin nüsha Risale-i Nur telif edilmiştir. Demek Risale-i Nur'da iman hakikatlerinin öyle bir cazibesi var ki, toplumun her kesimini kendine çekiyor, âdeta aşk ile bağlıyor.
(1) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 35. Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
BU ZAMANDA NURLARDAKİ O MANEVİ CAZİBEYİ NASIL GÖSTEREBİLİRİZ?
Risale-i Nurun imana dair derslerini onların nazik ve narin ruhlarına tenzil (onların seviyesine uygun bir şekilde) ederek izah etmemiz gerekir.
Mesela ilk dokuz sözde ki hikayeleri bir çizgi film bir masal bir öykü edası ile onlara aktarabiliriz. Risale-i Nurun imana dair ana konularını detaya boğdurmadan onların basit zihinlerine göre nakşedebiliriz.
Risaleleri çocukların seviyesine indirmeye çalışmak ve sıkmadan, sevdirerek anlatmak çok önemlidir. Risalelerden sıkılan çocukların, ilerideki yaşlarda risalelere karşı soğuk davrandıkları ve kolay kolay okumaya yanaşmadıkları tespit edilmiştir. Dersleri daha çok küçük risalelerde olduğu gibi hikayeler suretinde takdim etmek ve onları da konuşturarak yapmak daha faydalı olacaktır.
Çocuklara karşı uzun süreli ders yapmak sıkıcı ve bıktırıcı bir etkiye dönüşeceği için kısa ve etkili dersler vermek daha yerinde ve güzel olacaktır. Günlük kısa ve basit dersler bir kere ama uzun derslerden daha etkili olur.
Çok önemli konular örneklerle açıklanmalı, seviyelerine uygun bir şekilde anlatılmalıdır.
İlköğretim çağındaki çocuklara, Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nurları nasıl anlatabiliriz, hizmeti nasıl sevdirebiliriz? Hizmette çocuklara yönelik neler yapılabilir?