Risale-i Nur'dan Parlak Fıkralar ve Bir Kısım Güzel Mektuplar
İçerikler
-
"...nev-i beşer bütün bütün aklını kaybetmezse, maddî veya mânevî bir kıyamet başlarında kopmazsa..." Manevi kıyamet, ne demek; manevi alemde de mi kıyametler oluyor?
-
"Sonra gelecek o mübarek zât" ifadesinin izahını yapar mısınız?
-
"Ümmetin beklediği, âhir zamanda gelecek zâtın üç vazifesinden en mühimi ve en büyüğü ve en kıymettarı olan iman-ı tahkikîyi neşr ve ehl-i imanı dalâletten kurtarmak cihetiyle o en ehemmiyetli vazifeyi aynen bitemamiha Risale-i Nur'da görmüşler..." İzah?
-
İman, hayat, şeriat nedir ve sosyal yansımaları nasıl olacaktır?
-
Osman-ı Halidi kimdir ve Üstad'dan nasıl bahsetmiştir?
-
Risalelerde ismi geçen Topal Şükrü kimdir?
-
"İşte o has Nurcular ve bir kısmı evliya olan o kardeşlerimizin tâbire ve tevile muhtaç fikirlerini ortaya atmak, ehl-i dünyayı ve ehl-i siyaseti telâşe verir ve vermiş; hücumlarına vesile olur. Çünkü, birinci vazifenin hakikatini ve kıymetini..." İzah?
-
Ahir zaman mehdisi kimdir, ikinci vazifesi hakkında bilgi verir misiniz?
-
Ahir zamanda gelecek zatın, üç vazifesinden ikinci ve üçüncüsü icra edilirken, birinci vazife ihmal mi edilecek?
-
Asrın imamları kimlerdir; merak ediyorum?
-
Geniş daire hizmetleri nedir; Üstad nasıl bakmıştır? Geniş daire hizmetleri, Risale-i Nur'un planladığı bir hizmet türü müdür?
-
"Nurlara o ismi vermek münasip görülmüyor. Belki 'Müceddiddir, onun pişdarıdır.' denilebilir." İzah eder misiniz?
-
"O gelecek zâtın ismini vermek, üç vazifesi birden hatıra geliyor; yanlış olur." cümlesindeki sakınca nedir? Üstad'ın mehdinin ismini bildiği anlaşılabilir mi?
-
"Yakîniyet-i bürhaniye dahi, kazâyâ-yı makbûledeki zann-ı galibe inkılâp eder; daha muannid dalâlete ve mütemerrid zındıkaya tam galebesi, mütehayyir ehl-i imanda görünmemeye başlar." İzah eder misiniz?
-
"Bilirsiniz ki Ankara ehli vukufu Risale-i Nur'a ait kerametleri ve işareti gaybiyeleri inkar edememişler." deniyor. Buradaki, Ankara ehli vukufundan kasıt kimlerdir?
-
"O sekizden üç tanesi, İmam-ı Ali’nin Radiyallahu Anh, üç keramet-i gaybiyesiyle Risale-i Nur’dan haber vermiş." İzah eder misiniz?
-
Müceddidlik nedir? Bazı eleştirilere göre İslamiyet'te müceddidlik yoktur, bunu nasıl kanıtlayabiliriz?
-
Diğer mücedditler de hep eserler ortaya koyarak mücadele etmişlerdir. Onların eserleri ledün ilmi ise sonradan etkinliği niye kalkıyor ve neden yeni bir müceddid geliyor?
-
Müceddid Kime Göre Belirleniyor?
-
Mevlana Halid için İmam Rabbani Hazretleri aracılık edip "Hizmeti için Hz. Gavsa izin ver." demesinde ne mana var? Büyüklerde zaten kıskançlık gibi bir şey olmaz? Biraz açar mısınız?
-
Velayet-i kübra sahibi olan varis-i Resuller sadece her yüz senede gelen veliler midir? Yüz senede bir gelen evliyaların, diğer velilerden büyük olduğunu söylemek doğru mudur?
-
Üstad ahir zaman mehdisi midir, Üstat’tan sonra mehdi gelecek mi?
-
"Ebu Bekri’s-Sıddık koşarak minberin en yukarı basamağına kadar çıkar, hutbe okur. Hutbe içinde cemaate der ki: Bu söylediğim hakikatlerin izahatı Yirmi Dokuzuncu Sözdedir." Risaleler sahabeler tarafından biliniyor muydu?
-
"Milas'tan listeye göre kitab istemeye bir hak kazanmak için, Hazret-i Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâm'ın, Mısır Azizi Mukavkis'e yazdığı mektub..." Devamıyla izah eder misiniz, özellikle kitap kazanmaya hak kazanmak ne demektir?
-
"İşte bugün, yeni mart on iki, eski şubat yirmi yedidir." Burayı izah eder misiniz?
-
"Eriş ey avn-ı şeriat eriş ey muhyiddin! Elem-i rîş cefasından erişti o reze." cümlesini açıklar mısınız? Buradaki "muhyiddin" hangi anlamda kullanılmıştır?
-
"Meşhur bir şetmi üç defa zâlim ve garazkâr ehl-i dünyaya karşı sarf ediyor, ‘Benden ne istiyorsunuz?’ diye bağırarak tekrar ediyor." Bu şetm nedir?