Bediüzzaman Said Nursi Hz. yaşadığı dönemde, var olan fikir akımlarından hangisine daha bağlıydı; İslamcılık mı?
Değerli Kardeşimiz;
Üstad Hazretlerinin müceddid olduğu hususunda herkes hemfikirdir. Müceddidler ise açılmış bir çığırdan gitmez, kendileri kendi dönemlerinin ihtiyaçlarını da göz önüne alarak yeni bir çığır açarlar. Dolayısı ile "Said Nursi Hazretleri bulunduğu dönemdeki fikir akımlarından hangisine mensuptu?" demek doğru değildir.
Risale-i Nur mesleği yeni, aynı zamanda köklerine bağlı bir iman hareketidir. Dönemin akımlarına tabi ve bağlı bir hareket değildir. Turancılık, Osmanlıcılık ve İslamcılık hareketlerine tabi değildi.
"İslam milleti" mefhumu ile Turancılıktan, demokrasi ve meşrutiyet kavramı ile Osmanlıcılıktan, önce fertlerin ıslah ve imanı metodu ile de siyasal İslam hareketlerinden ayrılmıştır.
Yani Risale-i Nur'un hizmetin esası ve birinci gayesi; fertleri ıslah edip imanlarıı kurtarmaktır. İdare biçimi olarak demokrasi ve meşrutiyet, milliyet olarak da vatandaşlık ve İslam milliyeti esası şeklindedir, diye özetleyebiliriz. Ki bu anlayış ve hareket çok orijinal, aynı zamanda Ehl-i sünnet itikadına bağlı bir harekettir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar