"Risale-i Nur bir vesile-i def-i beladır; tatile uğradıkça, bela fırsat bulup gelir." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"...ve Afyon’un perde altındaki büyük memura dayanan karakol çavuşu, hem Nur şakirtlerinin şevklerine hem Nurların burada yazılmasına hem bana ehemmiyetli sıkıntı vermesinin aynı vakitte, böyle burada görülmeyen bu şiddetli zelzelenin gelmesi gösteriyor ki, Risale-i Nur bir vesile-i def-i belâdır; tâtile uğradıkça, belâ fırsat bulup gelir." (Emirdağ Lahikası I, 116. Mektup)

Bu vecize, Risale-i Nur’un sadece imani bir eser veya ilmi bir tefsir olmanın ötesinde, manevi bir zırh ve koruyucu bir kalkan vazifesi gördüğü inancını ifade eder. Cümleyi iki temel boyutta ele alıp anlamlandırmak mümkündür:

1. Manevi Muhafaza ve Sadaka Hükmü

İslam inancında "Sadaka belayı def eder." (bk. Münavi, Feyzu’l-kadir, 4/302, no: 5144) hadis-i şerifi önemli bir yer tutar. Risale-i Nur talebeleri ve okurları, bu eserlerin okunmasını, yazılmasını ve neşredilmesini en yüksek ve külli bir ibadet, aynı zamanda aziz bir sadaka-i maneviye olarak görürler. Bu külli ibadetin getirdiği manevi feyiz ve rıza-i ilahi, toplumu veya o hizmetin yapıldığı bölgeyi gelecek maddi ve manevi musibetlerden koruyan manevi bir paratoner gibi kabul edilir.

2. "Tâtil" Riski ve Boşluk Arayan Tehlikeler

Metindeki tâtile uğradıkça ifadesi, bu manevi mesainin durması, tembellik gösterilmesi veya engellenmesi anlamına gelir. Hak ve hakikat yolundaki bu gayret yavaşladığında ya da durduğunda, manevi koruma perdesi aralanmış olur. Eserde geçen yaklaşım uyarınca, manevi boşluklar doğduğunda veya o bölgedeki dualar / hizmetler kesintiye uğradığında, musibetler ve belalar kendilerine yol bularak cemiyete isabet edebilir.

Özetle bu ifade, Nur talebelerine sürekli bir teyakkuz, ciddiyet ve şevk dersi verir. Yapılan imani hizmetlerin sadece bireyin şahsi ahiretini kurtarmakla kalmayıp, içinde bulunulan toplumun huzur, emniyet ve selameti için de hayati bir önem taşıdığını hatırlatır. Eserlerin okunması ve yayılması ne kadar kesintisiz olursa, manevi zırhın da o kadar güçlü kalacağına vurgu yapılır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 60
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...