Risale-i Nur, Kur'an'dan süzülmüş; denildiğinde -hâşâ- Kur'an ile Risale-i Nurlar bir mi tutulmuş oluyor?
Değerli Kardeşimiz;
Süzülmek tabiri; Risale-i Nur bütün gücünü ve hakikatini Kur’an'dan alıyor ve ondan besleniyor manasında kullanılıyor. Yoksa “Kur’an gibiyim” diyen, Kur’an ile eşitlik davası güden birisi, süzülmek ifadesini değil, ona muaraza manasında rekabeti ihsas eden ifadeleri kullanır.
Risale-i Nurlar; Kur’an’ın tefsiri olmasından dolayı, muhteva olarak ona benzemesi gayet doğal bir durumdur. Bütün tefsirler muhteva olarak Kur’an’a benzerler; çünkü tefsirlerin gayesi, Kur’an’ın derin manalarını ve muhtevasını geniş kitlelerin anlamasına yardımcı olmaktır.
“Kur’an bir okyanus, Risale-i Nurlar ise bu okyanustan süzülen bir damla gibidir.” ifadesini, Kur’an'la kendini eşdeğer tutuyor şeklinde yorumlamak insafsızlıktır.
Kur’an’ın muhtevası bal iken, onu yorumlayıp tefsir eden bir eserin muhtevasının yoğurt olması herhalde düşünülmez.
Sızan; sızılandan nasıl üstün tutulur, anlamak gerçekten zor. Sızmak ve süzülmek tabirleri; zaten azlık ifade ederler. Meselâ; büyük bir havuzun içindeki yüz tonluk su, başka bir yere üç litre su sızıntı verse, bu üç litrelik sızıntının havuzdan büyük olduğu nasıl iddia edilebilir veya kıyaslanabilir?..
Kur’an bir güneş, Risale-i Nurlar ise bu güneşten süzülüp gelen küçük bir pırıltıdır, ifadesinde de aynı manaya işaret ediliyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü