"Risale-i Nur talebeleri, Risale-i Nur'un dâiresi hâricinde nur aramamalı ve aramaz." ifadesini devamıyla izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Bir Düstur"

"Risale-i Nur talebeleri, Risale-i Nur'un dâiresi hâricinde nur aramamalı ve aramaz. Eğer ararsa, Risale-i Nur'un penceresinden ışık veren mânevî güneşe bedel bir lâmbayı bulur, belki güneşi kaybeder."

"Hem Risale-i Nur'un dâiresindeki hâlis, pek kuvvetli ve her ferdine çok ruhları kazandıran ve sahâbenin sırr-ı verâset-i Nübüvvetle meşreb-i uhuvvetkârânesini gösteren 'meşreb-i hıllet ve meslek-i uhuvvet' ise, hâriç dâirelerde o pedere ve o mürşide üç cihetle zarar vermek suretiyle, bir pederi aramaya ihtiyaç bırakmaz; bir tek peder yerine, pek çok ağabeyi buldurur. Elbette büyük kardeşlerin müteaddit şefkatleri, bir pederin şefkatini hiçe indirir." (1)

Üstad'ın yukarıdaki ifadelerinde; Risale-i Nur'un haricinde nur arayanların göreceği üç zarara işaret yapılıyor. Bunlar şunlardır:

Birincisi: Risale-i Nur'un penceresinden ışık veren mânevî güneşe bedel bir lâmbayı bulur ama o güneşi kaybeder.

İkincisi: Nur dairesinin haricine çıkan, pek çok müşfik ağabeyleri kaybetmek ile zarar eder.

Üçüncüsü: Velayet-i Kübra mesleğini ve feyzini bırakıp Velayet-i Suğra mesleği olan tarikata gitmek zahir bir zarar ve hatadır.

Risale-i Nur gibi bir mürşidi, binler müşfik kardeş ve ağabeyi kaybetmek; velayet-i kübra makamını bırakıp velayet-i suğra mesleği ile iktifa etmek kâr-ı akıl değildir.

(1) bk. Lem'alar, Yirmi Sekizinci Lem'a, On Birinci Nükte.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 7.223
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kullanıcı

Buradaki lamba ifadesini nasıl anlamalıyız?  Diğer tariklerde Kur'an'dan geliyor. Risale-i Nur Kur'an güneşine pencere olmuş ama lamba ifadesini anlayamadım.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Diğer tarikatlarde Kur'an dan alınmış ama  nübüvvet ve sahabe mesleğinde olduğu gibi direk Kur'andan feyiz alamıyor araya perdeler berzahlar farklı yöntemler girdiği için feyiz kısıtlı ve dar oluyor bu da lamba ile temsil ediliyor. Güneşi ay vesilesi ile tanıyan birisi direk güneşe bakan adam gibi güneşi bilemez. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...