"Risale-i Nur'u okuyanlarda şevk, açılma, durgunluk, sabır, sebat gibi dönemleri var." denilebilir mi?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Risale-i Nurlardan böyle bir tasnif ve tespiti çıkarmak mümkündür. Aslında bu tasnif insanın manevî âlemdeki seyrinin ve terakkisinin esasıdır. Her meslek ve her meşrep sahibi kendi mesleğinin dili ve ıstılahı ile insanın manevî terakki ve tekemmüllerini tespit ve tasnif etmişler.

Meselâ, Kadiriler bir müridin manevî terakkisinin merhalelerini nefsin yedi mertebesi şeklinde tarif ederlerken, Nakşîler on latife şeklinde, Nur mesleği ise dört hatve şeklinde tespit ve tarif etmiş. Bütün bunların temelinde insanın belli bir terbiye ve metot usulleri içinde nasıl bir terakki ve tekemmül serüveni yaşadığının izahıdır.

Bir Nur talebesinin de aynı şekilde Risale-i Nur dairesinde böyle bir terakki ve tekemmül merhalelerinden geçip, en nihayetinde varılacak en son noktaya ulaşması onun en büyük gayesidir. Bu süreçleri herkes kendi âleminde farklı okuyup farklı değerlendirebilir, ama işin özünde insanın terakki ve tekemmül vardır.

Bu süreçte insanın önünde birçok tehlikeler, engeller ve maniler vardır ki bunlar manevî terakki yolunda bir eleme ve süzme vasıtasılarıdır. Yani hedefe giden insanlar içinde çürük ve zayıflar elenir, güçlü ve kuvvetli olanlar seçilir. Allah insanlığa böyle bir imtihan ve tecrübe yolu çizmiştir. Bu yolda çokları elenmiştir, elenmeden hedefe varanlar da seçilmiş ve çok kıymet kazanmışlar.

Aynı mana Risale-i Nur dairesinde de caridir. Yani Nur talebesi olmak için insan birçok imtihan ve süzgeçlerden geçmek zorundadır. Bu şevk ve durgunluk dönemi denilen şeyler, bu terakki ve tekemmül sürecinin birer mertebeleri şeklindedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 7.796
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...