"Risale-i Nur'un dairesine sıdk ve ihlâs ile girenlerin kazançları pek azîm ve küllîdir." İhlas ile girmek ve Nur dairesinde sıdk nasıl oluyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İhlas, Allah’ın rızasından başka hiçbir şeyi amele alet etmemektir.

Risale-i Nur'a talebe olan, maddî ve manevî hiçbir menfaat gözetmeden, hiçbir şeyi alet etmeden, sadece ve sadece Allah’ın rızasını esas maksat yapmalıdır.

Sıdk ise, her durumda ve her şartta Risale-i Nur hizmetine sadık kalmaktır. Yani darlıkta, bollukta, sıkıntıda, mutlulukta, azapta, lezzette Risale-i Nur hizmetine dört el ile sarılmaktır.

Bazı insanlar zorluğu ve baskıyı görünce, bazı insanlar da zenginlik ve genişlikte rehavete kapılıp hizmeti terk ederler. Sıdk makamında olan bir Nur talebesi hiçbir durumda sarsılmaz, tam bir sadakat ile hizmete sarılır.

İhlas ve sıdk ile hizmete girenlerin, bu gaye ile hareket edenlerin manevî kazancı ve derecesi çok yüksek olur, deniliyor.

Risale-i Nur dairesinde muhtelif makam ve mertebeler vardır. Bu dairede bulunanların sadakat ve samimiyet noktasından mertebesi ve makamı eşit değildir. Çekirdekten ağaca kadar mertebe ve makamlar var. Kimisinin makamı çekirdek gibi, cüz’î iken kimisinin makamı ağaç gibi külliyet kazanmıştır.

İşte sıdk ve ihlas bu makam ve mertebelere işaret eden iki unvandır. Sıdk burada sadakatli bir şekilde Risale-i Nurlara sahip çıkmak ve ihlaslı bir şekilde, yani hiçbir menfaat gözetmeden iman ve Kur’an hizmetine devam etmek ve o uğurda yılmadan, hiçbir sıkıntıya aldırmadan gayret etmektir. Bu iman hizmeti dairesine kim sadakat ve ihlas ile tabi olursa, manevî kazancı ve Allah katındaki kıymeti çok büyük olur, demektir.

Meselâ; Risale-i Nur talebelerinin şahs-ı manevîsi, manevî bir şirkettir; bu şirkete ortak olmanın ilk şartı sıdk ve ihlastır. Yani o daireye sadakat ile yapışıp, samimiyet ile hizmet ederse, o şirketin hakiki ve hakikatli bir hissedarı olur ve büyük bir sevap elde eder.

Sıdk ayrıca doğruluk ve dürüstlük manasına da gelir ki, bir Nur Talebesi hayatında daima doğru ve dürüst olmalıdır. Böyle olursa, o şirketin hissedarı olur. Doğruluğu ve dürüstlüğü hayatında göstermeyen birisi Nur talebesi olamaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.067
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...