"Rusya’da hamamlarda kadın-erkek beraber çıplak girerler." ifadesi batılı tasvir olmuyor mu, safi zihinler bulanmaz mı?
Değerli Kardeşimiz;
Batıl fikirleri etraflıca ve derinlemesine izah ettikten sonra, bu fikirleri çürütmek safi zihinleri bulandırır, kalpleri yaralar.
Safi zihinden kast edilen şey, derin meseleleri anlamakta zorlanan, istidadı noksan olan avam insanlardır. Bu insanlar da ekseriyeti teşkil ettiği için, irşad ve nasihatte batılı genişçe tasvir edip açmak onları şüpheye düşürebilir ve inkâra sürükleyebilir. Bu yüzden, batıl fikirleri tafsilatlı bir şekilde izah etmeden çürütmek gerekir. Risale-i Nurların tarzı bu minval üzeredir. Yani Nurlar batılı izah etmeden, esaslarını ve fikirlerini temelden çürütüyor.
Risale-i Nur, muhatabına batılın reklamını ve izahatını yapmıyor, teferruata girip zihinleri bulandırmıyor. Sadece o yanlış ve batıl düşüncenin esassız ve çürük noktalarını gösteriyor.
Eski zamanlarda yazılan kitaplarda, önce batıl etraflıca tasvir edilir, sonra da o fikirler çürütülür. Bu da batılın talim ve yayılmasında mühim bir vasıtadır. Hatta dinsiz felsefeyi çürütmek için yazılan kitapları okuyan insanların ekserisi, faydadan ziyade zarar görüyorlar hatta boğuluyorlar. Belki bu gibi kitaplar ehil ve ilimde derin olanlar için güzel bir kaynak olabilir. Lakin avam için iyi bir irşad olmayacağı muhakkaktır.
“Rusya´da hamamlarda kadın-erkek beraber çıplak girerler" ibaresinde itikadî bir tehlike yoktur. Yani batıl mefhumu daha çok itikad ve fikir bakımından değerlendirilmiştir.
Ayrıca bir hakikati ifade etmek ve durumun vehametini nazara vermek için öz ve en zararsız ifade kullanılmıştır. Bu kadarcık beyanın safi zihinleri bulandırması mümkün değildir. Yoksa hiçbir beyanda bulunmamak gerekir. Kur’an ve sünnette bundan daha ağır ifadeler geçmektedir.
Bize göre, bu ifadeler haddi aşıp edebi rencide etmiyor. Bilakis o zamanın içtimaî ve siyasî durumunu çok güzel bir şekilde hülasa ediyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü