"Saadet-i uhreviyeye ait kısmı, Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyânın izahatı daha hiçbir beyana ihtiyaç bırakmamış." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Sekizinci Mesele’nin başında, ahiret saadeti veya uhrevî saadet kısmının izahı hususunda şu ifadeler yer almaktadır:
“Saadet-i uhreviyeye ait kısmı, Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyânın izahatı daha hiç bir beyana ihtiyaç bırakmamış. Onu ona havale ederek…”(1)
Öyle ise biz de bu meselede doğrudan Kur’an-ı Kerim’e müracaat edeceğiz. Ahirete imanın, ahiretin saadetine ait kısmı Kur’an-ı Kerim'de cennetle alâkalı ayetlerde çok mufassal bir şekilde izah ediliyor. Bu ayetleri tahkik edersek, ahirette nasıl bir saadeti kazanacağımızı görürüz. Ayrıca Risale-i Nur'da cennet bahsi olarak geçen Yirmi Sekizinci Söz de bu sualinizin cevabı hükmündedir.
Biz imanın karşılığı olan ebedî saadetten bahseden bazı ayetleri numune olarak takdim ediyoruz:
"İman edip salih amellerde bulunanları müjdele. Gerçekten onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Kendilerine rızık olarak bu mahsullerden her yedirildiğinde: 'Bu daha önce de rızıklandığımızdır.' derler. Bu onlara (dünyadakine) benzer olarak sunulmuştur. Orada onlar için tertemiz eşler vardır ve onlar orada ebedî kalacaklardır." (Bakara Suresi, 2/25)
"De ki: Size bundan daha hayırlısını bildireyim mi? Korkup sakınanlar için Rablerinin katında, içinde temelli kalacakları altından ırmaklar akan cennetler, tertemiz eşler ve Allah'ın rızası vardır. Allah kulları hakkıyla görendir." (Al-i İmran Suresi, 3/15)
"İşte bunların karşılığı Rablerinden bağışlanma ve içinde ebedî kalacakları altından ırmaklar akan cennetlerdir. (Böyle) Yapıp edenlere ne güzel bir karşılık (ecir var.)" (Al-i İmran Suresi, 3/136)
"Ama Rablerinden korkup-sakınanlar; onlar için Allah katında -bir şölen olarak- altlarından ırmaklar akan -içinde ebedî kalacakları- cennetler vardır. İyilik yapanlar için Allah'ın katında olanlar daha hayırlıdır." (Al-i İmran Suresi, 3/198)
"İman edip salih amellerde bulunanları, altından ırmaklar akan içinde ebedî kalacakları cennetlere sokacağız. Onda onlar için tertemiz kılınmış eşler vardır. Ve onları ‘ne sıcak-ne soğuk tam kararında gölgeliğe' sokacağız." (Nisa Suresi, 4/57)
Konuyla alakalı daha yüzlerce ayet vardır. Biz bu kadarıyla iktifa ediyoruz...
(1) bk. Şualar, On Birinci Şua
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü