Birinci Düstur
İçerikler
-
"Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı. Eğer O razı olsa, bütün dünya küsse ehemmiyeti yok. Eğer O kabul etse, bütün halk reddetse tesiri yok." İzah eder misiniz?
-
"Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı." deniliyor, neden "niyetinizde..." denilmemiş olabilir?
-
"Eğer O kabul etse, bütün halk reddetse tesiri yok." Allah'ın kabul edip de insanların reddettiği şeyler neler olabilir?
-
"O razı olduktan ve kabul ettikten sonra, isterse ve hikmeti iktiza ederse, sizler istemek talebinde olmadığınız halde, halklara da kabul ettirir, onları da razı eder." Cenab-ı Hakk'ın kabul ettirmesi ve "istemek talebinde olmadığınız halde" ne demektir?
-
"O razı olursa, O kabul ederse,.." gibi ifadeleri nasıl anlamak lazımdır? Yani Allah rızasını ve kabulünü bir insan nasıl hisseder, anlar?
-
Ben annemi çok seviyorum ve imansız kabre girmesini hiç istemiyorum. Bu nedenle ona Risale-i Nur okuyor ve hakikatlerden bahsediyorum. Bu tutumum İhlas Risalesi'ndeki "Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı." düsturuna ters olur mu?
-
İhlasın birinci düsturu, amellerde Allah rızasının olmasıdır. Ancak bereket olsun diye iktisat yapmak, çıkarımız için görünmüyor mu? Bu niyetle hareket etmek ihlasla çelişmez mi?
-
Üstad Risalelerinde ekseriyetle nefsine hitap ediyor; ancak İhlas Risalesi'nde "düsturunuz" diyor, hikmeti ne olabilir?