"Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı." Cümlesini niyetin önemiyle birlikte açıklar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
Rıza-yı İlâhi, amelin Allah için yapılmasıdır, yani ihlâstır; ihlâs ise işlenen amellerin ruhu hükmündedir.
Ruhsuz beden ne kadar güzel olsa da toprağa defnedilir. Bedende ruh mevcutken dünyaya değişilmeyecek gözler, ruh bedeni terk ettiğinde diğer organlarla birlikte toprağa girer ve çürür. Demek ki beden kıymetini ruhtan alıyormuş. Aynen öyle de amellerin kıymetli olması, Allah katında makbul olması, o amelin Allah için yapılmasına bağlıdır, yani amellerin ihlasla mayalanması, ihlas ruhuyla hayattar olması gerekiyor.
İnsanın ruhu gittiğinde bedeni de kıymetini kaybeder, aynen öyle de ihlastan mahrum bir amelin de öyle değeri kaybolur. Üstadımız risalelerde esas olarak iman hakikatlerini işlemekle birlikte, hep ihlası ve onun muhafazasını telkin etmiştir.
Ayrıca niyetle ihlas arasında sıkı bir bağ vardır. Üstad Hazretleri; "Niyet bir ruhtur, o ruhun ruhu da ihlastır" buyuruyor. "Amelinizde rıza-yı İlâhi olmalı" denilirken, niyet de bu mananın içine dâhildir. İnsan bir amel işlerken zaten bir niyete girer; niyeti rıza-yı İlâhî ise, ihlâs ise ameli makbul olur, hayattar olur, ölümsüzleşir, bakileşir. Başka bir niyet ve gaye için yapılırsa, Allah indinde hiç bir ehemmiyeti ve kıymeti yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü