İhlas Risalesi Giriş
İçerikler
-
"Bu Lem’a laakal her on beş günde bir defa okunmalı." Üstad neden böyle bir kayıt koymuş olabilir?
-
İhlas Risalesinin başına konulan ayetlerin hususen son âyetin ihlasla ilgisi nedir?
-
İhlası kazanmak için ne yapmamız gerekir, ihlaslı olmanın yolu nelerden geçer? İhlası neler kırar, bilgi verir misiniz?
-
"Ey âhiret kardeşlerim ve ey hizmet-i Kur’âniyede arkadaşlarım!" Üstad; "kardeşlerim" ve "arkadaşlarım" derken kimleri kastediyor?
-
İhlâs'ın "en mühim bir esas, büyük bir kuvvet, makbul bir şefaatçi, metin bir nokta-i istinad, kısa bir tarîk-i hakikat, makbul bir dua-yı mânevî, kerametli bir vesile-i makasıd, yüksek bir haslet, sâfi bir ubudiyet" olmasını izah eder misiniz?
-
"Bu müdhiş zamanda ve dehşetli düşmanlar mukabilinde ve şiddetli tazyikat karşısında ve savletli bid'alar,.." ne demektir?
-
"Kudsî bir vazife-i imaniye ve hizmet-i Kur’âniye omuzumuza ihsan-ı İlâhî tarafından konulmuş." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Herkesten ziyade, bütün kuvvetimizle ihlâsı kazanmaya mecbur ve mükellefiz. Ve ihlâsın sırrını kendimizde yerleştirmek için gayet derecede muhtacız." İzah eder misiniz?
-
"Hizmet-i kudsiyenin kısmen zayi olması" ne demektir? Neden ihlas kaybedilirse, tamamen zayi olur demiyor da kısmen diyor?
-
"Ayetlerimi az bir para karşılığında satmayınız." Mealindeki ayeti açıklar mısınız?
-
"Kederli, hodfuruşane, sakil, riyakarane bazı hissiyatı süfliye ve menafi-i cüz'iye hatırı için ihlası kırmak" nasıl oluyor?
-
"İhlâsı kırmakla, hem bu hizmetteki umum kardeşlerimizin hukukuna tecavüz, hem hizmet-i Kur’âniyenin hürmetine taarruz, hem hakaik-i imaniyenin kudsiyetine hürmetsizlik etmiş oluruz." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Mühim ve büyük bir umur-u hayriyenin çok muzır mânileri olur. Şeytanlar o hizmetin hâdimleriyle çok uğraşır. Bu mânilere ve bu şeytanlara karşı ihlâs kuvvetine dayanmak gerektir." İzah eder misiniz?
-
"Nefs-i emmâreye itimad edilmez. Enâniyet ve nefs-i emmâre sizi aldatmasın." ifadesini izah eder misiniz?