Mukaddime
İçerikler
-
"Evcedethu’l-esbab, yani; esbab bu şeyi icad ediyor.. Teşekkele binefsihî, yani; kendi kendine teşekkül ediyor, oluyor, bitiyor.. İktezathu’t-tabiat, yani; tabiîdir, tabiat iktiza edip icad ediyor.." İzah edip insan ve kainattan örnek verebilir misiniz?
-
"Madem aklen bu dört yoldan başka yol yoktur." Bu dört yolun tercih ediliş sebebi ne olabilir?
-
"Teşekkele binefsihî" ifadesi ile hiçbir şeyin kendi kendine olmadığını söylediğimizde; "Allah nasıl kendi kendine oldu?" diyorlar, konuyu açar mısınız?
-
"Teşekkele binefsihî; yani kendi kendine teşekkül ediyor, oluyor, bitiyor." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Yani esbab bu şeyi icad ediyor." deniyor; hayvanlardan misal verir misiniz? "Hem madem kadim değildir, yeniden oluyor." deniyor, ne demektir; misal verir misiniz?
-
Her şeyi akıllarında arayan ve aklen Allah'ı akıllarına sığıştıramayan ateiste ne cevap vermeliyiz? Risalelerde bu konu izah ediliyor mu?
-
İnsanların ağzından çıkan ve dinsizliği işmam eden dehşetli kelimeleri kullanmak insanı vebal altına sokar mı, iman tehlikeye girer mi? Mesela, "kendi kendine oluyor" demek sakıncalı mı?
-
Risale-i Nur'da, ateizmin ve benzeri inançsızlıkların kökünü kurutan dört yol (sebepler, kendi kendine, tabiat, Allah) hakkında bilgi verir misiniz?
-
Tabiat Risalesi'nde geçen; "dinsizlği işmam eden esbab icad etti, tabiat iktiza ediyor, kendi kendine oluyor" sözleri arasındaki fark nedir?
-
Tabiat Risalesi'nde yer alan iddialardan, "sebepler" maddesi ile "kendi kendine oluşuyor" maddesi arasındaki farkı göremiyorum. Farkını açıklar mısınız?
-
Tabiat Risalesi'ndeki "evcedethu´l-esbab" maddesini örneklerle açıklar mısınız?
-
Tabiat Risalesi'ndeki; "Tabiat, sebepler, kendi kendine olma" mevzularını izah eder misiniz, kavramlar arasındaki farklar nelerdir?
-
Tabiat Risalesinde "tabiat" ve "esbab" için ayrı değerlendirmeler var. Tabiat da sebeplerin içine girmiyor mu, farkı nedir?
-
Tabiat, inkâr, tesadüf iddiaları bitti mi; zamanımızın iman ve dine yönelik tehlikeleri nelerdir?
-
Toprağa atılan bir çekirdekten oluşan bir ağacı; "sebepler yapıyor, kendi kendine oluşuyor ve tabiat yapıyor" fikirleri açısından nasıl değerlendirmeliyiz?
-
Yirmi Üçüncü Lem'ada sözü edilen üç muhal arasında bir derecelendirme var mıdır? Burada, bir muhal için verilen örnekler, diğer muhallerdeki örneklere çok benzemektedir, aradaki farkı nasıl anlayabiliriz?