Üçüncü Mebhas, Üçüncü Mesele
İçerikler
-
"Hem fikr-i milliyette bir zevk-i nefsanî var, gafletkârane bir lezzet var, şeâmetli bir kuvvet var." Üstad burada "kahramanlık", "güç", "fetihleri" mi kastediyor? Bu üç duygunun menşei nedir?
-
"Onun için, şu zamanda hayat-ı içtimaiye ile meşgul olanlara 'Fikr-i milliyeti bırakınız.' denilmez." Fikr-i milliyeti bırakmayı nasıl anlayabiliriz?
-
İnsanlara bakış açımız nasıl olmalı? Yani ümmetçi bir anlayış mı, yoksa insani bir yaklaşım mı daha uygun? Menfi ve müsbet milliyetçilik ne demektir; Risaleler ışığında bu konuda bilgi verir misiniz?
-
"Avrupa milletleri şu asırda unsuriyet fikrini çok ileri sürdükleri için, Fransız ve Almanın çok şeametli ebedî adavetlerinden başka,.." İzah eder misiniz?
-
"Babil Kal'asının harabiyeti zamanında 'tebelbül-ü akvam'..." Burada geçen "Babil kalesi / kulesi" hakkında bilgi verebilir misiniz?
-
"Rum ve Ermeni olarak pek çok kulüpler namında sebeb-i tefrika-i kulûb, muhtelif mülteciler cemiyetleri teşekkül etti. Ve onlardan şimdiye kadar ecnebilerin boğazına gidenlerin..." Buradaki "Ecnebilerin boğazına gitmek" ne demektir?
-
Irkçılık fikri, Emevîler zamanında büyük bir tehlike verdiği ve hürriyetin başında “kulüpler” suretinde büyük zarar gördüğü ifade ediliyor. Emeviler Arap ırkçılığı mı yapmış? Şimdiki Baas rejimleri onun eseri midir acaba? Kulüpler nelerdir?