"Babil Kal'asının harabiyeti zamanında 'tebelbül-ü akvam'..." Burada geçen "Babil kalesi / kulesi" hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Babil kulesi: Tevrattaki bilgilere göre, Hz. Nuh'un (a.s.) torunları tarafından gökyüzüne ulaşmak için yaptırılmıştır. Benî İsrâil geleneğinde ise Nemrut Allah'a -haşa- kafa tutmak ve saldırmak için bu kuleyi yaptırmıştır. İslam müfessirlerine göre de böyledir. Kule, Mezopotamya'daki ananevî mâbed kuleleri olan "Ziggurat"ların en büyüğüdür.

Kaynaklarda, 91x91 metre ebadında bir kare taban üzerinde oturduğu, tamamı 75 metre yükseklikte, gittikçe küçülen altı kattan meydana geldiği ve tepesinde kat sayısının yediye, toplam yüksekliği de 91 metreye çıkaran bir katın daha olduğu ifade edilmektedir.

Babil kulesi, aynı zamanda karışıklığın ve yetmiş iki dilin, yani bütün dünya dillerini bir tek ana dilden türemiş olduğu yolundaki görüşlerin temsilidir. Kitab-ı Mukâddes'in bahsettiği, başlangıçta tek olan dilin, kulenin yapımı sırasında çeşitli dillere, Hz. Nuh'un (a.s.) torunlarının sayısına göre de yetmiş iki dile ayrıldığı anlatılmaktadır.

Yetmiş iki dilin ortaya çıkması şöyle olmuştur: Allah'ın gadâbını celb eden böyle bir teşebbüs hüsran ile son bulmuştur. Şöyle ki; Kulenin yapımı ilerlerken, Allah, tek dil konuşan bu insanlara dillerini unutturmuştur. İnsanlar birbirlerinin konuşmalarını anlayamadıkları için de kulenin yapımına devam edememişlerdir.

Bununla da kalmayıp aralarında mücadele ve kavgalar baş göstermiş, herkes bir tarafa gidip, birbirlerinden ayrılmışlardır...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 12.673
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...