Birinci Şule, Birinci Şua, İkinci Suret, Birinci Nokta
İçerikler
-
Kur'an'ın mucize olan yönlerinden birisi de nazmındaki cezaletidir; cezalet ne demektir, izah edebilir misiniz?
-
"Kur’an’ın nazmında bir cezalet-i harika var..." Biz bazı sureleri çok akıcı okuyabiliyoruz (Yasin vs.) Bazılarını okuyamıyoruz (Kehf suresi) gibi... Bazı bölümlerin zor ezberlenir ve okunur olması, Arapçayı bilmediğimizden mi kaynaklanıyor?
-
Bediüzzaman Hazretleri, Kur’an'ın nazmındaki cezalete misal olarak hangi ayetleri gösteriyor?
-
"Azabı dehşetli göstermek için, en azının şiddetle tesirini göstermekle göstermek ister. Demek taklili ifade edecek..." İzah eder misiniz?
-
"Onlar, rızık olarak verdiklerimizden infak ederler." ayetinde nasıl bir cezalet mu’cizesi görülüyor?
-
"Sadakaya muhtaç olmamak derecede sadaka vermek ki, وَمِمَّا lafzındaki مِنْ i teb’îz ile o şartı ifade eder." İzah eder misiniz?
-
"Kur’an'ın kelimeleri bir nakış gibidir." buradaki "nakış" kelimesi nakşın evveliyle ahirinin bağlantılı olmasından mı?
-
Sadakanın ikinci şartını "Ali’den alıp Veli’ye vermek değil, belki kendi malından vermektir." ifadesini "Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir." hadisi ile birlikte açar mısınız?
-
"Sadaka nasıl mal ile olur; ilim ile dahi olur, kavl ile fiil ile nasihat ile de oluyor..." Misaller verebilir misiniz?
-
"Sonra kelamların da mesela قُلْ هُوَ اللهُ أَحَدٌ ’de altı cümle var: üçü müsbet, üçü menfi." Buradaki "menfi"yi nasıl anlayabiliriz?
-
"Altı mertebe-i tevhidi ispat etmekle beraber, şirkin altı envaını reddeder." Şirkin kaç çeşidi vardır? Kâinattaki fiiller sayısınca şirk olabiliyor mu? İhlas suresinde altı mertebe şirke işaret olduğunu nasıl anlamalıyız?
-
Otuz altı adet İhlas çeşitlerini Türkçe olarak gönderebilir misiniz?
-
Hz. Üstad, Kur'an'ın nazmındaki cezalete misal olarak İhlas suresini veriyor; izah eder misiniz?
-
Kur'an'ın nazmındaki cezalete misal olarak Bakara suresinin ilk ayetleri veriliyor; bu ayetlerde nasıl bir cezalet mucizesi görülüyor?
-
“On altı münasebet hatlarından bir nakş-ı nazmi-i i’cazî teşkil eder.” Buradaki on altı münasebet nedir?
-
"Ekser ayat-ı Kur’aniyenin her birisi, ekser ayatın her birisine bakar bir gözü ve nazır bir yüzü vardır ki, onlara münasebatın hutut-u maneviyesini uzatıyor, birer nakş-ı i’câzî nescediyor." Neshedilen ayetler varken bu cümleyi nasıl anlayabiliriz?