İkinci Makam, Birinci Lem'a
İçerikler
-
"Tevhid iki kısımdır. Meselâ, nasıl ki bir çarşıya ve bir şehre büyük bir zâtın mütenevvi malları gelse, iki çeşitle onun malı olduğu bilinir. Biri; icmâlî, âmiyânedir..." Devamıyla detaylıca izah eder misiniz?
-
Taklidî ve tahkiki iman ne demektir?
-
Tahkikî iman sahibi olmayı detaylı olarak anlatır mısınız?
-
İman konusunda sıkıntılar yaşayan ve inandığından şüphe duyan bir insan, ne yapmalıdır?
-
"O memurlar, o vasıtalar Kudretin izzetini, Rububiyetin haşmetini izhar içindir." Sebepler bunu nasıl izhar ediyor?
-
Sebeplerin perde olup işi kudret-i Samedaniyenin icra etmesini ve her işin bir mülk bir de melekut cihetinin olduğunu; ayinenin parlak ve mülevven yüzleri ile birlikte izah eder misiniz?
-
"Çünkü kusur onlardan çıkıyor, onların kabiliyetsizliğinden ileri geliyor." Sebepler hakkındaki bu cümleye misal verir misiniz?
-
"Hazret-i Azrâil Aleyhisselâm, Cenâb-ı Hakka demiş ki: 'Kabz-ı ervah vazifesinde senin ibâdın benden şekvâ edecekler, küsecekler.' Cenâb-ı Hak, lisan-ı hikmetle ona demiş ki:.." Bu konuşmanın mahiyeti nasıldır?
-
Güzel şeyleri Allah'tan değil sebeplerden bilmek küfür iken, ölüm gibi bir şeyi Allah'tan bilmeyip, şikâyeti sebeplere, hastalıklara yapmak nasıl küfür olmuyor?
-
"Hazret-i Azrail dahi bir perdedir. Kabz-ı ervahta zahiren merhametsiz görünen ve rahmetin kemâline münasip düşmeyen bazı hâlâta merci olmak için, o memuriyete bir nâzır ve kudret-i İlâhiyeye bir perdedir." açar mısınız?
-
"Evet, izzet ve azamet ister ki, esbâb perdedâr-ı dest-i kudret ola aklın nazarında; tevhid ve celâl ister ki, esbâb ellerini çeksinler tesir-i hakikiden." Bu cümleyi nasıl anlamalıyız?